iskolaőrök, polgárőrök, körzeti megbízottak

2021.04.07. 09:30

Tízezren hordhatnak fegyvert a megyében

Kiképezték a megyei iskolaőröket, mindenhol vannak körzeti megbízottak, és a polgárőrség is rendszeresen segíti a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját. A megyében pedig csaknem tízezer embernek van fegyverviselési engedélye.

Suki Zoltán

A polgárőrök rendszeresen segítik a rendőrök munkáját. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Az engedélyügyi nyilvántartás adatai szerint Csongrád-Csanád megyében 597 jogi személy és 9123 természetes személy rendelkezett fegyvertartási engedéllyel. A személy- és vagyonőri, valamint a magánnyomozói tevékenység folytatásához szükséges érvényes működési engedélyek száma 2020. december 31-én 174, az igazolványoké 3454 volt.

A rendészeti feladatok ellátásához 363 ember rendelkezett érvényes engedéllyel. Ez a megyei rendőrfőkapitány megyei közgyűléshez küldött, tavalyi évről szóló beszámolójából derült ki.

Iskolaőrök kezdték el a munkát

Dakos József szerint 2020 egyik legnagyobb szakmai kihívása az iskolaőri rendszer felállítása és a megyei iskolaőrök kiképzése volt. A háromhetes nyári tanfolyam után négy megyei intézményben állt szolgálatba öt iskolaőr. Ők szentesi, szegedi és makói iskolákban dolgoznak.

A polgárőrök rendszeresen segítik a rendőrök munkáját.
Archív fotó: Kuklis István

Körzeti megbízottak 27 helyszínen

Kiderült az is, hogy a megye minden egyes településére elérnek a körzeti megbízottak. A rendőrkapitányságok 156 emberrel 27 körzeti megbízotti körzetet alakítottak ki. Ezekben az egyéni körzeti megbízott látott el szolgálatot járőrtárssal, esetenként polgárőrrel.

A főkapitány szerint a kapcsolattartás a lakossággal megfelelő volt, ismerik a helyi körzeti megbízottakat és szolgálaton kívül is fordultak hozzájuk panaszaikkal.

A számokat figyelembe véve egy körzeti megbízott rendőrre 2553 civil lakos jut.

Besegítenek a polgárőrök

A rendőrök munkáját rendszeresen segíti a megyei polgárőrség is. 1647 tagja van a szervezetnek, akik tavaly 2289-szer, összesen 24 ezer 791 órát járőröztek közösen a rendőrökkel. Ezek alatt 17 szabálysértési feljelentést tettek, személyi szabadságot korlátozó intézkedést 6 embernél alkalmaztak, helyszíni bírságot 41-szer szabtak ki, összesen 600 ezer forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában