A hullámtéri szakaszokon több a hulladék

2021.04.06. 13:45

Több a sétáló, több lett a szemetelő is

Felértékelődtek a kirándulóhelyek a lezárások idején, de ezzel együtt az országos hírek alapján nő az eldobált szemét mennyisége is. Szegeden a városi parkokban, a ligetben nem, de a frekventáltabb hullámtereken meg lehet figyelni ugyanezt. Az Ativizig begyűjti a szemetet.

Farkas Judit

20210330 Szeged Szemetesebbek-e a zöldterületek a lezárás óta, ahová sétálni lehet menni? Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország Képen: újszegedi liget.

Fotó: Frank Yvette

A napokban járt körbe az országos médiában: a lezárás ideje alatt rendesen teleszemetelték a kirándulók az erdőket. Sok olyan ember megy most ki a zöldterületekre, aki egyébként más szórakozási lehetőséget választana.

Az alkalmi kirándulók egy része a szemetét is otthagyja, letapossa a védett növényeket. Kíváncsiak lettünk rá: mi a helyzet ilyen téren a megyeszékhelyen elérhető na­gyobb zöldterületeken? Fokozódott-e a szemetelés a ligetben, a kedvelt hullámtereken?

Makrai Lászlót, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóját kérdeztük: mit tapasztalnak az általuk kezelt részeken? Van nyoma annak, hogy többen kapcsolódnak ki a természetben? A környezetgazdálkodás vezetője nem számolt be növekedésről.

Az újszegedi ligetben mi is azt láttuk, a kukák ugyan tele vannak – volt, amelyikbe pezsgősüvegeket zsúfoltak, reméljük, az ünneplők hazaértek nyolcig.

Szanaszét, a bokrok alján viszont nincs több szemét, mint amit máskor is eldobnak – például zsebkendőket, nedves törlőkendőket láttunk. Az, hogy az illegális szemétlerakás növekedett-e, később derül majd ki, hiszen a lerakott hulladék egy részéről csak utólag szereznek tudomást.

A ligetben nem szemetelnek többet az átlagosnál – más a helyzet a kedvelt hullámtereken.
Fotó: Frank Yvette

A szegediek által kedvelt hullámtereket az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezeli. A Gergő-liget problémájáról már többször írtunk lapunkban. A Boszorkányszigeten gyakran láttuk: hiába a kihelyezett kuka a hullámtér elején, otthagyják a kirándulók, sütögetők a hulladékukat a tett helyszínén. Feltettük a kérdést az Ativizignek is: fokozódott a helyzet, vagy ugyanúgy szemetelnek, ahogy eddig is?

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai megerősítették az országos tapasztalatot. Az Ativizig kezelésében lévő frekventáltabb hullámtéri helyszínek a kijárási korlátozások óta még népszerűbbek a lakosság körében, ilyenek például a Szeged belvárosi, tápéi, újszegedi belterületi töltés- és hullámtéri szakaszok.

Ezeken a területeken észrevehetően megnövekedett a hulladék mennyisége: jellemzően italosüvegeket, PET-palackokat, egészségügyi szájmaszkot, zsebkendőt dobnak el.

A kevésbé forgalmas te­­rületeken nem keletkezik na­gyobb mennyiségű hulladék a szokásosnál. Az elhagyott hulladékok összegyűjtéséről folyamatosan gondoskodnak az Ativizig munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában