a legkritikusabb covid-betegeknél is alkalmazható

2021.04.13. 16:13

A tüdőt és a szívet is pótolni tudják az egyetem új ECMO gépével

Most olyan műtétek váltak elvégezhetővé Szegeden az új ECMO gép által, amire a régióban eddig nem volt példa. A műszerrel a tüdő regenerálódása, továbbá a szív, valamint a keringési- és légzőrendszer több hetes pótlása is lehetséges. Így pont azokat a kritikus időszakokat tudják átvészelni, amik során korábban betegeket veszítettek el.

delmagyar.hu

Szeged, 20210413. Etno (lélegeztetéshez szükséges) készüléket adtak át a szegedi klinikán. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képen: Babik Barna aneszteziológus professzor, Lengyel Csaba klinikai központ igazgatója, Rovó László rektor.

Fotó: Frank Yvette

Az egész dél-alföldi régióban nincs máshol olyan műszer, mint amivel kedden gazdagodott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete. A járványügyi védekezési alapból szereztek be egy ECMO gépet, mely egy újabb lépés afelé, hogy kiválósági centrumot hozzanak létre a megyeszékhelyen.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora az átadón elmondta, évek óta az a céljuk, hogy az egyetem technológiai felkészültségét nemzetközi, vagy még magasabb szintre emeljék, ennek az egyik lehetősége a mostani gépbeszerzés.

Még több műtét végezhető el

Rámutatott: az ECMO által a tüdőfunkció teljes hiánya esetén is biztosítani tudják, hogy a beteg életben maradjon, akár 1-2 hónapig is pótolni tudják ilyen módon a tüdőt. Megjegyezte: a mostani pandémiás helyzetben ennek még nagyobb jelentősége van, hiszen a koronavírus-fertőzés esetén olyan szintre lecsökken a tüdő működése, hogy amiatt el is veszíthetik a betegeket, sőt, a felgyógyulást követően, a szövődmények miatt is előrefordulhat ilyen eset.

A rektor beszélt arról is, hogy most olyan műtétek váltak elvégezhetővé Szegeden az új berendezés által, amire a régióban eddig nem volt példa,

többek közt beavatkozással kezelni tudják csecsemőkorban a fejlődési rendellenességeket, valamint a szívműtéteket is még magasabb szintre tudják emelni.

A szívműtétekben és a fejlődési rendellenességek kezelésében is új utak nyíltak most meg Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Új géphez új szakember

Babik Barna, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója hangsúlyozta, a gép által a tüdő regenerálódása, továbbá a szív, valamint a keringési- és légzőrendszer több hetes pótlása is lehetséges, vagyis arra az időszakra ad alternatívát az eszköz, amíg a beteg túlesik a kritikus állapoton.

Úgy véli, ez a szakmai közösségnek is jelentős előrelépés, és nagy öröm számukra, hogy sikerült a munkatársaik közé meghívni Lobozárné Szívós Brigittát, aki 10 év szegedi karidotechnikusi múlttal rendelkezik,

az elmúlt 10 évet pedig egy németországi szívsebészeti és ECMO centrumban töltötte technikusként.

Kiderült, ő lesz az, aki a gépet menedzseli és gondoskodik arról, hogy az 0-24 órában elérhető legyen. Utóbbi viszont csak úgy lehetséges, ha megfelelő szakember is rendelkezésre áll, ezért a humánerőforrás betanítása is a feladatai közt szerepel.

Csak megfelelő körülményekkel

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ igazgatója leszögezte: ez egy gép, de amiről szó van valójában, az egy kezelési módszer, amiben fontos szerepe van a szakképzett egészségügyi személyzetnek, valamint a megfelelő színvonalú háttérnek is. Emiatt csak oda érdemes ECMO-t telepíteni, ahol megvannak ezek a feltételek, és ahová olyan betegek tudnak kerülni, akiknek szüksége van erre a kezelésre, amit a gyermekgyógyászattól egészen a felnőttgyógyászatig alkalmazni tudnak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában