Kívül-belül megszépül a katolikus templom

2021.05.10. 18:30

Rengeteg pénzből újítja fel a nem mindennapi kápolnáját Csanádalberti

A csanádalberti katolikusok évek óta próbáltak forrást szerezni a Szent Kereszt kápolna felújítására, de sikertelenül. Most 15 millió forintot nyertek, a tervek szerint a nyár végén, ősz elején kezdődhet a munka.

Kovács Erika

– Régi tervünk és vágyunk a kápolna felújítása, de nem jártunk sikerrel a szükséges pénzösszeg előteremtésében. A Magyar Falu programra már kétszer is pályáztunk, de forráshiány miatt elutasították a pályázatainkat. Majd új lehetőség adódott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázatra nyújtottuk be 15 millió forintos kérelmünket, de itt is elutasítás volt a válasz. Szerencsére egy másik programba belefértünk, és megkaptuk az összeget

– tudtuk meg Kasuba Róberttől, a csanádalberti Szent Kereszt kápolna plébánosától.

A templom tulajdonképpen egy házkápolna. Családi házból alakították át az 1960-as években.

Csanádalberti központjában, a Jókai utcában található.

– Ez egy vályogépület, ami mára elég rossz állapotba ke­rült. Sok munkát kell megoldani a 15 millió forintból. Alátalpalással, szigeteléssel meg kell szüntetni a fal vizesedését, az épület tetőzete pedig cserére szorul. A villamos hálózat felújítása is elodázhatatlanná vált. A kápolnában aljzatbeton készül. Burkolási és festési feladatok is várnak majd a mesterekre. A felújítás nyílászárócserét is tartalmaz

– sorolta Kasuba Róbert. A fűtéskorszerűsítés nem fér bele a keretbe. Klímát szeretnének, aminek működtetéséhez nap­elemekkel állítanák elő az áramot. Erre újabb pályázati lehetőséget keresnek.

A Jókai utca 20. szám alatt lévő kápolnát egy családi házból alakították ki.
Fotó: Kovács Erika

A plébánostól azt is megtudtuk, reményeik szerint nyár vé­­gén, ősz elején érkezik meg számlájukra az elnyert forrás. A felújítás nagyjából másfél hónapot vesz igénybe.

Jelenleg nincsenek misék Csanádalbertin. A templom­­ba járó katolikusok száma rendkívül alacsonnyá vált az utóbbi években. A plébános azt reméli, a felújítás után a szép környezetbe szívesebben járnak majd a hívek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában