Fiatal jogász az új képviselő

2021.05.07. 10:44

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatban kisebbségbe kerülnek a phralipések

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat eredetileg megválasztott képviselői közül már csak ketten maradtak a testületben. Egy tag időközben lemondott, ketten pedig elhaláloztak. 2019 októberében a Phralipe győzött Hódmezővásárhelyen, most a Firosz képviselői kerülnek többségbe.

Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen 2019. október 13-án a roma nemzetiségi önkormányzati választáson a Phralipe Független Cigány Szervezet elsöprő győzelmet aratott. Mind az öt képviselő, Mátray Attila (elnök), Matyi Sándor, Ferkovics Menyhért, Csurár András és Bánfi István Tibor, a szervezet tagjai közül került ki. Tavaly augusztus 20-án azonban Bánfi István Tibor 63 éves korában elhunyt.

Csurár András pedig lemondott a nemzetiségi képviselői mandátumáról. Az okot nem közölték. Ekkortájt terjedt el Vásárhelyen a hír, hogy a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat egyik képviselője pofon vágott egy közmunkást, aki füvet nyírt. Hogy valós eset volt vagy csak városi pletyka, ez után még Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter is nyomozott, de nem jutott semmire. Erről lapunknak is nyilatkozott, és azt is mondta, hivatalosan nem érkezett panasz az önkormányzathoz, s rendőrségi feljelentés sem történt.

Az elhalálozott és a lemondott képviselő helyét Mezei Vidor és Hanga Csaba töltötték be, mindketten a Fiatal Romák Országos Szövetsége, a Firosz tagjai. A két új nemzetiségi képviselő tavaly októberben vette át a mandátumát.

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat idén tavasszal, március 19-én újabb tagját veszítette el. Mátray Attila, a szervezet elnöke 45 éves korában hunyt el.

Mivel a választási listán a testületbe nem jutottak között kizárólag firoszos képviselők szerepelnek, így már bizonyos, hogy Mátray Attila halála miatt megüresedő mandátumot ennek a szervezetnek a képviselője tölti majd be, vagyis a nemzetiségi önkormányzatban kisebbségbe kerülnek a phralipésok.

Az új képviselő a 27 éves, 2020-ban jogi diplomát szerzett Rafael Balázs Leándrosz lesz, aki információnkat megerősítette, és azt is elmondta, hogy még nem kapta meg a megbízólevelét.

Mátray Attila halála miatt új elnököt is kell a nemzetiségi önkormányzatnak a tagjai közül választania. Mezei Vidortól megtudtuk, ő biztosan indul a pozícióért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában