Koronavírus

2021.05.09. 09:00

Az antitestgyorsteszttel 2-3 hetet érdemes várni

Mást kell teszteltetni a Sino­pharm-, és mást kell teszteltetni például a Pfizer-oltóanyag második dózisa után. A védőoltások hatékonyságáról és a védelem időtartamáról Kacskovics Imre immunológus számolt be.

Kiss Anna

Mindkét adagra szükség van a kétdózisos oltóanyagból a hosszútávú védettséghez. Archív fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A kétdózisos vakcinákból mindenképp érdemes felvenni a második adagot is, hiszen csak így lesz elegendő IgG-antitest a szervezetünkben, ami megakadályozza a betegséget. Az első dózis csak rövid időre biztosít védettséget, ráadásul utána leginkább csak IgM-antitest termelődik a szervezetünkben, ami nem elég hatékony a koronavírussal szemben – ez derült ki Kacskovics Imre immunológus csütörtöki online előadásából. Kiemelte, az IgG akár egy évig is jelen lehet a szervezetben, ezt jól mutatja az, hogy akik egy évvel ezelőtt fertőződtek meg, a szervezetük még mindig termel ilyen antitestet.

Az ELTE Természettudo­má­­nyi Karának dékánja el­mondta, több elvárásunk is van a védőoltásokkal szemben. Egyik az, hogy sok semlegesítő antitestünk legyen általuk. Jelezte, mivel gyorsan kellett reagálni a járványra és előállítani a védőoltásokat, ezért nincs konkrét szám kijelölve, ami meghatározná, hogy egy jó oltóanyagtól milyen mértékben kell antitestnek termelődnie az emberi szervezetben. Azt viszont tudni, hogy ha valaki átesik a fertőzésen, akkor nagyon magas az antitestek száma a szervezetében, így hónapokon keresztül, akár egy évig is védett a vírussal szemben, ezért ehhez viszonyítják a védőoltás által kialakuló mennyiséget.

Megjegyezte, a hosszú távú immunológiai memória is elvárás, de erről szintén nincs még információ, a szakemberek ab­­ban bíznak, hogy az oltás évenkénti megismétlésével még erősebb lesz az immunválasz. Szó volt arról is, hogy érdemes-e megnézetni azt, hogy termel-e antitestet a szervezetünk. A dé­­kán elmondta, ez nem szükséges, de ha valaki mégis mellette dönt, akkor a második adag vakcina után legyen türelemmel legalább 2-3 hétig, a kínai Sino­pharm után inkább 3-4 hétig, és csak utána kérje a laboratóriumi vizsgálatot vagy végezze el otthon az antitestgyorstesztet.

Kacskovics Imre szerint azt is fontos meghatározni, hogy pontosan mit tesztelünk, és ennek megfelelő tesztet vásárolni. Rá­mutatott, aki fertőzött volt, és ezt követően szeretné megnézni, hogy milyen szintű az antitest a szervezetében, ő bármelyik tesztet alkalmazhatja. Ezzel szemben viszont az oltottaknál különbséget kell tenni. Így a Sinopharm esetén az S, N vagy E specifikus IgM ellenanyagot kell mérni, míg a többi vakcina után az S protein specifikus IgM-re kell figyelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában