a telefónia kiállítás vonzotta a látogatókat

2021.05.17. 09:55

Budapestről is érkeztek az Agórába

A távközlés történetét bemutató kiállítás volt a legnépszerűbb szombaton a Szent-Györgyi Albert Agórában, ahol megtartották a Közművelődési nyitányt. A programokat aznap végig ingyenesen lehetett látogatni.

Munkatársunktól

Rolandnak még nincs mobiltelefonja, elboldogul a vezetékes készülékekkel is. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Az ország 15 agorájában, köztük a szegediben is szombaton 10 órától Közművelődési nyitányt rendeztek a Nemzeti Művelődési Intézet koordinálásával. A Szent-Györgyi Albert Agórában a program Beethoven Egmont-nyitányával kezdődött. Utána roll-up kiállítással várták a látogatókat. 11 órától a Grimm-busz Színház ingyenes előadását lehetett megnézni a szabadtéri színpadon, 10 és 13 óra között pedig KRESZ-parkkal várták a családokat.

Rolandnak még nincs mobiltelefonja, elboldogul a vezetékes készülékekkel is.
Fotó: Török János

A megnyitó napján az agora valamennyi programja ingyenesen volt látogatható.

A legnépszerűbb program minden bizonnyal a Telefónia kiállítás volt.

Csak emiatt jött el családjával Budapestről Szegedre a tízéves Németh Roland. Azt mondta, hogy nagyon tetszett neki a kiállítás, és azt is elárulta, hogy náluk otthon még van vezetékes telefon is. Rolandnak egyébként még nincs mobiltelefonja, de majd ha idősebb lesz, kér egyet a szüleitől. A magyar telefónia mérföldköveit bemutató tárlatot az Európában egyedülálló szegedi informatikatörténeti gyűjtemény munkatársai a járványhelyzet miatti kényszerű zárvatartás alatt állították össze.

Fotó: Török János

Az új kiállításon a hazai távközlés fejlődésének fontos darabjait is láthatják az érdeklődők, mint az 1889-ben készült Kiss-féle kékíró távírógépet, a CB 35 „kurblis” telefonkészüléket 1937-ből, egy ötvenvonalas, kézi kezelésű telefonközpontot 1950-ből, egy ARK–511 crossbar telefonközpontot az 1970-es évekből és az ER 256-os, első hazai tároltprogram-vezérlésű központot 1989-ből.

A kiállított tárgyak egy részét a látogatók működés közben is megnézhették, sőt ki is próbálhatták. A tárlat anyagát több múzeumból, magángyűjteményből válogatták össze a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában