"Féljen a kameráktól az, akiknek vaj van a fején"

2021.05.11. 18:32

Ez az új csodafegyver a tolvajok és illegális szemétlerakók ellen Vásárhelyen

Hat kamerát szereltetett fel az önkormányzat Hódmezővásárhelyen, a Dobó–Bibó–Janáky utcák által határolt területre. Az ott élők azt remélik, ez gátat szab az illegális szemétlerakásnak, és lebuknak azok a tolvajok is, akik időnként ezt-azt elvisznek a házaktól.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– A Dobó–Bibó–Janáky utcákon található a város bérlakásainak egy része. Ebben a városrészben most 6 új térfigyelő kamerát szereltünk fel

– jelentette be egy videóbejelentkezésben a napokban Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Kiemelte, a terület bekamerázásának egyik célja az illegális szemétlerakás visszaszorítása, a másik pedig a közösségi szabályok betartatása.

A játszótérnél három kamerát szereltek fel. Fotó: Kovács Erika

A kamerarendszer kiépítése 2,47 millió forintba került, amit a város saját forrásból biztosított. Márki-Zay Péter a videóban úgy fogalmazott, „látszik, hogy nagyon a szívünkön viseljük az itt lakókat és a legnyomorultabb helyzetben lévőket általában is”.

A településrészen élők többsége örült a kameráknak. – Itt, a közelben, a játszótérnél három kamera is van. Az egyik a játszótérre néz, a másik kettő pedig az utat figyelni – mutatta az egyik bérlakás lakója. Az asszony nagyon panaszkodott a szemetelőkre.

– Reméljük, a szemét idehordóit lebuktatják a kamerák! Volt, hogy utánfutóval hordta ki valaki ide az árokpartra a szemetet. Nem a Janákyn élők csinálják a rumlit, hanem idegenek. Itt mindenkinek van kukája, használjuk is

– háborgott.

– Kevesebb a szemét, amióta fönt vannak a kamerák. Ez azért visszatartó erő

– állapította meg egy fiatalasszony, akit a játszótérnél szólítottunk meg. A közbiztonságról is kérdeztük a bérlakásokban élőket. Egy középkorú asszony arra panaszkodott, hogy az udvaráról ellopták az asztalát és padját.

– Fél az ember kint hagyni még a kimosott ruháját is. Amit ellopnak, azt pár száz forintért értékesítik

– mondta. Szerinte arra is jó lesz a kamera, hogy ha valami eltűnik, könnyebben meglesz a tettes. Egy arra járó házaspár is véleményt formált.

– Féljen a kameráktól az, akiknek vaj van a fején. Mi örülünk neki

– mondta a férj. Felesége hozzátette, ők is haragszanak az illegális szemetelőkre, akik legtöbbször nem a környék lakói.

– Azért ide hordják a szemetüket, mert tudják, hogy a bérlakásokban élő emberek egy része a kisebbséghez tartozik, és azt gondolják, hogy itt mindenki igénytelen. Van közöttünk ilyen is, olyan is. A szegénység nem jelenti azt, hogy mindannyian koszosak vagyunk. Sokunknál van rend és tisztaság. Persze vannak lakások, ahová nem szívesen menne be az ember a szutyok miatt, mint ahogy tűzbe sem tenném a kezem mindenkiért, mert élnek itt a telepen olyanok is, akik nem tisztességesek. Reméljük, a kamerától félnek majd.

Egy férfi, aki látta a polgármester videóját, sérelmezte, hogy Márki-Zay Péter a „legnyomorultabbakról” beszélt.

– Ha már annak tart bennünket, akik itt élünk, akkor nem kellett volna emelni a lakbért. Azzal is csak belénk rúgott, így aztán még nyomorultabbak lettünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában