Várják a helyiek javaslatait

2021.05.27. 15:28

Rendkívül gazdag Újszentiván helyi kulturális öröksége

Az újszentiváni települési értéktár öt tagja szívügyének tekinti a község értékeit.

T.A.P.

A sváb parasztház is Újszentiván örökségének egyik fontos része.

– Lehetőség és egyben nagy felelősség is a helyi értéktár tartalmának kialakítása, mivel egy település saját maga dönthet arról, hogy milyen értékeire büszke. Közös célunk és egyben feladatunk, hogy felkutassuk a település szempontjából meghatározó jelentőséggel bíró, a községhez való tartozást kifejező szellemi terméket, tárgyat, kulturális alkotást, hagyományt, jelképet vagy természeti értéket. Az értékfeltárásnak közösség-összekovácsoló ereje is van, mert bárki tehet javaslatot az értéktárba való bekerülésre – mondta lapunknak Szenczi Viktória, az értéktár elnöke. Hozzátette, szeretnék az értékeket rendezvényeken bemutatni a közösségnek, a későbbiekben kiállítást is tartanak az összegyűjtött értékekből.

A sváb parasztház is Újszentiván örökségének egyik fontos része.

Az újszentiváni települési értéktár öt tagja szívügyének tekinti a község értékeit. Kádár-Németh Antalné írásos anyagokat gyűjt a település lakóinak múltjáról, Várszeginé Hajdú Margit Piroska (a Babamúzeum tulajdonosa) sokat tud a népviseletekről. Varjasné Szénási Eszter is gyakran részt vállal a közösségi feladatokból, Bartalos Balázs helyi képviselő szociálgeográfiai vizsgálatokat végzett Újszentivánról, Szenczi Viktória pedig kihívásnak tartja a helyi értékek felkutatását.

Babamúzeum Újszentivánon.

– Javaslatot bárki tehet a javaslattételi lap kitöltésével, melyben a bizottság tagjai segítő kezet nyújtanak

– fogalmazott Szenczi Viktória.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában