A számlapokat alpinisták vették le

2021.05.14. 20:24

Renoválják a makói toronyórát, van olyan alkatrész, amiből új készül – Galéria

Jól halad az újvárosi református templom toronyórájának helyreállítása – tapasztaltuk, amikor csütörtökön a munkát önként végző két fiatalember, Orkonyi Károly és Szigeti Péter Bárányos sori műhelyében jártunk. Terveik szerint őszre végeznek – akkor az órát a helyi múzeumba viszik egy kiállításra, majd fél év múltán visszahelyezik a toronyba.

Szabó Imre

Kiderül, mi lesz az egyik sérült bajnok sorsa.😨 #exatlonhungary #sport

Tavaly novemberben számoltunk be arról, hogy két makói fiatalember, Orkonyi Károly és Szigeti Péter – előbbi ezermester, utóbbi órás – lehozta az újvárosi református templom tornyából az óraszerkezetet, és nekilátott a javításnak. Mindkettőjüknek szenvedélye a múlt emlékeinek megőrzése, helyreállítása, ezért önként, csupán az anyagköltségért vállalták a munkát – utóbbira gyűjtést indított az újvárosi református közösség. A Bárányos sori műhelyben azóta is időről időre dolgoznak szabadidejükben.

Alpinisták vették le a számlapokat

Maga a templom egyébként 1882-ben épült. A városi legenda szerint a toronyóra szerkezetéből a megszálló orosz katonák vittek el több alkatrészt, de a feljegyzések szerint már 1927 óta nem járt. A toronyból a napokban az óralapokat is levették az alpinisták. Egy-egy kerek lap átmérője mintegy másfél méter, a súlyuk pedig 15 kiló – mutatta Szigeti Péter.

Sajnos a bádoglapokat úgy megette a rozsda, hogy ezeket felújítani már nem lehet. Újat fognak belőlük készíteni, és az eredetivel teljesen megegyező számlapot fognak rájuk festeni. Új mutatókra is szükség lesz. Ottjártunkkor Orkonyi Károly épp ezek egyikén dolgozott.

Komoly számításokat végeztek

Az 1870-ben készült óra lelke, az óraszerkezet azonban már készen van és jár a szerelőaknára helyezve.

– Három hónap munka volt, mire elindult

– mondta Orkonyi Károly. Voltak alkatrészek, amelyeket újra kellett készíteni, még a súlyokat is. Ez utóbbiakból három van: egy maga az óraszerkezetet működteti, a másik kettő pedig az egész- és a negyedütések súlyhatását adja.

– Ügyeltünk arra, hogy minden alkatrészt korhű módon pótoljunk, s közben komoly számításokat végeztünk annak érdekében, hogy az óraszerkezet pontos legyen

– tette hozzá Szigeti Péter. Ő most a négy számlap mögötti mutatószerkezeteket állítja helyre, amelyek ugyancsak megrozsdásodtak.

Először múzeumba kerül a toronyóra

Egy hét múlva megkezdődik a számlapok újragyártása is. Mindent összegezve jelenleg a munkának a kétharmadánál tartanak.

Miután készen lesznek, a szerkezet egy állványra állítva fél évig a helyi múzeum órakiállításának egyik attrakciója lesz. Ez várhatóan szeptemberben nyílik, és fél évig lesz látható. Ezt követően, várhatóan bő egy év múlva kerül vissza a templomtoronyba a komplett felújított óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában