Csongrád

2021.05.30. 19:30

Otthonra találtak az árvák

Három éve jutottak árvaságra a Kerepesi testvérek, azóta a legidősebb testvér, Szandra gyámsága alatt próbálnak boldogulni. Márciusban félő volt, hogy az utcára kerül a három fiatal, miután megszűnt az albérletük az Öregszőlőkben, de az önkormányzat segítségével sikerült olyan megfizethető házat találniuk, ahol a család kutyái is velük maradhattak.

Majzik Attila

A fiatalok mellett a kutyáik, Talpas és Morzsi is megszerették az új helyet. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

Édesanyjukat tíz, apjukat három éve veszítették el a nehéz sorsú Kerepesi testvérek. Szandrát, Le­­­ventét és Dánielt édesanyjuk nevelte 2010-es haláláig, majd a Rigó Alajos Gyermekotthonba kerültek. A gyerekekben maradt hiányérzet, az apjukhoz szerettek volna költözni, erre azonban két évet várni kellett.

A fiatalok nem szívesen emlékeznek vissza azokra az időkre: a gyermek­otthonban a fiúk és a lányok el voltak választva egymástól, így Szandra is csak naponta egy-két órára találkozhatott az öccseivel, az már „ünnepnapnak” számított, ha hétvégente együtt mehettek ki a játszótérre. Édesapjuk 2012-ben vette magához őket, ő azonban három éve meghalt, azóta ma­gukra maradtak a testvérek.

Összetartó erő

Szandra akkor tizennyolc éves volt, végzős a szentesi kertészeti szakközépiskolában. Nem sokat gondolkodott azon, hogy hivatalos gyámként vállalja, felneveli két öccsét.

– Korábban is én mostam, főztem, takarítottam, de azért nagy felelősség volt elvállalni tizennyolc évesen a testvéreimet. Nagyon rossz volt az a pár év, amíg a gyermekotthonban voltunk, nem akartam, hogy a testvéreim intézetben nőjenek fel – emlékezett vissza Szandra.

Mára úgy tűnik, rendeződött az életük, Szandra mellett Levente is ugyanannál a csongrádi cégnél kapott állást, Dani pedig a helyi mezőgazdasági középiskolába jár.

A fiatalok mellett a kutyáik, Talpas és Morzsi is megszerették az új helyet.
Fotó: Majzik Attila

A kutyák is költöznek

A három testvér az Öregszőlőkben lakott albérletben, innen azonban márciusban el kellett költözniük, miután a tulajdonos eladta a tanyát. Az új vevő azt szerette volna, ha a gyerekek minél hamarabb kiköltöznek, így a testvéreknek rövid időn belül új lakhelyet kellett találniuk.

– Hirtelen megijedtünk, mert ugyan kerestünk albérletet, de nem nagyon találtunk. A kiadó házak nekünk túl drágák voltak a városban, lakásba viszont nem szerettünk volna költözni. Nem voltak nagy vágyaink, nekünk elég másfél, vagy két szoba is, de mindenképpen kertes házban gondolkodtunk, mert a család kutyáit is magukkal akartuk vinni – beszélt Szandra az otthonkeresés nehézségeiről.

Megvan az új otthon

Miután híre ment, hogy otthont keresnek az árvák, sokan megkeresték őket, és felajánlották segítségüket. Az előző albérletük tulajdonosa is segített a keresésben, volt, aki bútorokat hozott a fiataloknak, de anyagi segítséget is kaptak. A megoldás az önkormányzattól érkezett, az egyik szociális bérlakásukat ajánlották fel a testvéreknek.

– A házat kicsit át kellett alakítani, ebben Laczkó Zsolt segített: a konyhát és a nappalit fallal választotta el, így a fiúknak lett külön szobájuk, és ki is festették a házat. Már megszoktunk itt, jó, hogy nem fával kell tüzelni, és a város is sokkal közelebb van. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért – fogalmazott Szandra.

A testvérek egyelőre idén év végéig maradhatnak a házban, de szeretnék, ha ezt meghosszabbítanák, ebben az önkormányzat is partnernek mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában