Május 15-én a Lugas utcai átjáró környékét takarítják

2021.05.11. 14:00

Tizenévesek gyűjtik a szemetet Szegeden

Április elején két szegedi gimnazista alapította meg a Teentrashers nevű csoportot. A radnótis tizenévesek már a következő szemétszedést szervezik szombatra: lehet csatlakozni.

Farkas Judit

70 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a Laposon.

Forrás: Teentrashers

Szegeden és környékén szemétben gazdag helyeket keresünk! – ezt a felhívást posztolta ki a Facebookra a Teentrashers csapata április elején. A szegedi fiatalok április végén a Laposon szerveztek szemétszedést. Körülbelül 70 zsák szeméttől szabadították meg a Tisza partját és a hullámtéri erdős részeket a Mondolo Egyesülettel, a csatlakozó szegediekkel és a támogató cégek segítségével. Keresik az újabb lehetőséget, hogy tisztábbá tegyék a várost – már megvan a harmadik célpont.

A csoportot április elején alapította két kilencedikes szegedi gimnazista, a 15 éves Teiszl Dalma és a 16 éves Vízhúzó Zílió osztálytársak a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban.

– Egy tanárunk inspirált minket, aki azt mondta, ha így haladunk, felnőtt korunkra szemétben fogunk fulladozni, és hatottak ránk a közösségi médiában megjelenő felhívó posztok az óceáni hulladékokról – mondta el lapunknak Zílió. Az első szemétszedést Baktóban szervezték április elején, a terasznyitás szombatját pedig ugyanezzel töltötték az újszegedi hullámtérben, a Laposon.

70 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a Laposon.
Fotó: Teentrashers

– A következő célpontunk a Lugas utcai átjáró és erdő. Már múlt hét szombaton szerettünk volna menni, de mivel visszatértünk a jelenléti oktatásba, számonkérések várnak ránk, és fel kell készülnünk. Ha minden jól megy, szombaton, május 15-én megcélozzuk az átjárót – beszélt a következő akcióról. Megtudtuk, a szemétszedéseken leginkább egyetemisták és fiatal felnőttek vettek részt, de eljöttek családok is, gyerekekkel.

Várják a csatlakozókat.

A fiatalok a közeljövőben sajnos biztosan találnak új helyszíneket: a szemétkeresős poszt alatt a szegediek többet is javasoltak. Szemetes többek között a rókusi kiserdő, a Boszorkánysziget, a móravárosi tavak környéke és a béketelepi erdő is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában