Egyre több a virágos utca

2021.05.06. 18:00

Új, találó utcaneveket adtak Dorozsmán

Még több virágos utcája van most már Kiskundorozsmának, ugyanis májustól több, csak helyrajzi számmal rendelkező területe növénnyel kapcsolatos utcanevet kapott.

K. A. R.

Pesthy Pál nevét kapta a 0456 helyrajzi számú út. Fotó: Kuklis István fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

Például a korábbi 0480/31-es terület Mécsvirág köz lett, a 0514/11-es településrész a Vasfű utca nevet kapta, míg a 0481 és 0468 helyrajzi számmal ellátott részt Sóvirág útnak nevezték el.

– Dorozsmán, Subasán, Sziksóson és Öreghegyen is hagyomány, hogy őshonos vagy egyéb más növényekről vannak elnevezve a közterületek, most ezt a hagyományt visszük tovább. Emellett a mostani változással a tanyákon, külterületen élők is jogosulttá váltak a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére, hiszen azt a helyrajzi számmal elnevezett területeken lévő ingatlanokra nem lehet kérni, csakis közterületi elnevezéssel rendelkező házakhoz lehet igényelni. Mos­tantól még több dorozsmai tud­­ja igényelni a támogatást – mondta el lapunknak Mihálffy Béla önkormányzati képviselő.

Pesthy Pál nevét kapta a 0456 helyrajzi számú út. Fotó: Kuklis István
fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

De nem csupán növények nevét őrzik az utcák, hiszen a világhírű szegedi szőlész-borászról, Pesthy Pálról is elneveztek egy utat a településrészen. Ezt még korábban fia, Ráday-Pesthy Pál Frigyes kérelmezte az önkormányzatnál, akkor úgy volt, hogy Szentmihály Erdei Ferenc utcáját nevezik át Pesthy Pálra, de ez az ötlet nem nyert befogadást, így végül Kiskundorozsmán őrzik a jövőben a kutató emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában