csupán 20 új beteget regisztráltak ma

2021.05.04. 19:45

Újra lehet moziba menni Szegeden, nyit a zsinagóga is

A legfrissebb adatok szerint csupán húsz új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Csongrád-Csanád megyében. Szegeden kinyit az új zsinagóga és a Belvárosi mozi is. A kormányhivatal elé pedig oltóbuszok érkeznek, amelyekből csütörtökön és pénteken oltanak majd.

Munkatársunktól

20210425 Nagymágocs A katonai oltóbusz, 180 embert oltottak be. Fotó: Kovács Erika KE Délmagyarország

Fotó: Archív fotó: Kovács Erika

Lassan tényleg visszatér a ko­­rábbi élet a városba. Legalábbis erre utal, hogy féléves kényszerszünet után újra kinyit csütörtökön a Belvárosi mozi Szegeden. Óvintézkedések persze lesznek, csak azok mehetnek be, akiknek van védettségi igazolványuk, kivéve azok a 18 éven aluliak, akik legalább egy igazoltan védett felnőttel érkeznek.

Sokan várták már, hogy újra széles vásznon nézhessenek filmeket.
Fotó: Kuklis István

A védettségi igazolványt el is kérik majd, a személyi igazolvánnyal együtt. Ezenkívül természetesen kötelező a maszkviselés és a távolságtartás. Az üzemeltetők pedig nem mindegyik székre adnak ki mozijegyet.

Az enyhítéseknek köszönhetően a szegedi új zsinagóga is kinyit, de csak vasárnap, délelőtt 10 órakor. A maszk viselése, kézfertőtlenítő használata és védettségi igazolvány bemutatása ott is kötelező lesz. A zsinagógában júniusban pótolják az elmaradt tavaszi rendezvényeket, a részletes programot hamarosan közlik.

Fotó: Archív fotó: Kovács Erika

Szántó Gergely szőregi háziorvos pedig azt írta a közösségi oldalán, hogy csütörtökön és pénteken oltóbuszok lesznek majd a kormányhivatal előtt.

Jansen oltást adnak majd, ami nagyon hasonló a Szputnyik-vakcinához, de csak egy oltás kell belőle, és 14 nap után védettséget ad. A kormányhivatal járványügyi osztály munkatársai hívják majd telefonon a regisztrált listáról az embereket. Az oltóanyagot az amerikai Johnson és a Janssen Cilag vállalat fejlesztette, jóváhagyott, és az Európai Unión belüli utazáshoz is elfogadják.

Csökkent a koronavírusos betegek száma Csongrád-Csanád megyében, egy nap alatt 20 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta velük együtt 32 ezer 794-en kapták el a betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában