Fontos!

2021.06.18. 15:45

A hőhullám az állatoknak is végzetes lehet

Másodfokú hőségriadó lép életbe szombat hajnaltól kedd éjfélig. A tűző nap, az árnyék és ivóvíz hiánya végzetes lehet a gondatlanul tartott háziállatoknak.

T. Sz.

Számtalan olyan esettel találkoztak már a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének önkéntesei, hogy a feltekeredett, rövid lánc miatt még a közeli árnyékba sem tudott behúzódni a szenvedő kutya. Sajnos ez örök probléma itt a térségben, hasonlóan a felforrósodott betonon sétáltatás miatti sérülésekhez. Balogh Ernő, a civil szervezet elnöke szerint a másik, szintén nyaranta visszatérő tragédia a parkoló autóban hagyottak sorsa.

– Percek alatt hatvan-hetven fok lehet az utastérben, már ennyi idő alatt sokkot kaphat az ott hagyott állat. Sajnos, nem ritka az ilyen eset. Meg kell végre érteni, hogy nincs olyan, hogy éppen csak beszaladtam a boltba tejért és kenyérért

– hangsúlyozta az aktivista. Hozzátette, tűző napon az autóba bezárt kutyának szinte esélye sincs a túlélésre.

A házi kedvencek sem bírják a kánikulát. Archív fotó: Karnok Csaba

Rekkenő hőségben jellemző, hogy a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület segélyvonalán kikötött, víz nélkül hagyott állatoknak kérnek segítséget. De gyakori probléma az is, hogy a vakációzó családok napokra a kertben felejtik háziállataikat, jobb esetben elegendő vízzel, de olykor anélkül. Van, hogy élelem és innivaló nélkül szenvednek. A szegedi civil szervezet elnöke, Seres Zoltán szerint minél előbb kérjünk segítséget a védteleneknek. Ne csak a sajátjainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott jószágokra is.

– Sokan ügyelnek környezetükre, javaslom, szenvedő állat láttán kezdeményezzenek párbeszédet tulajdonosaival. Próbáljanak hatni rá, ajánlják fel segítségüket

– fogalmazta meg lapunknak a civil szervezet vezetője. Hozzátette, a kánikulában a gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni.

Kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet – fogalmazott Seres Zoltán. Legfontosabb tanácsai: hőségben a játékot és a nagyobb sétákat kora délelőttre és késő délutánra időzítsük. Udvaron biztosítsunk árnyékos helyet, figyeljünk a megfelelő ivóvízre, őrizetlen autóban még félig nyitott ablaknál se hagyjuk bent kutyáinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában