A családból kiemelt gyerekeknek is fontosak a mérföldkőnek számító ünnepek

2021.06.22. 17:31

Ballagás a csanádpalotai lakásotthonban

A ballagás minden családban nagy esemény, pláne ha egyszerre több gyerek búcsúzik az iskolaévektől. A hétvégén megnéztük, hogy néz ez ki egy lakásotthonban, ahol gyermekvédelmi gondoskodásba vett fiatalok élnek.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Tavaly decemberben másfél hónapra elszöktem. Ekkor már elmúltam 18 éves – vallotta be Kurucz Dávid. – Hazacsábítottak, de Peti bá mindennap felhívott, győzködött, végezzem el az iskolát, tartsak ki a céljaim mellett. Végül rájöttem, hogy igaza van. Amíg élek, ezért hálás leszek – tette hozzá a fiatalember.

Dávid, a dolgos

A történethez hozzátartozik, hogy Dávid 3 éve az egyik csanádpalotai lakásotthonban él – a kisvárosban egyébként kettő van a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fenntartásában –, gyermekvédelmi gondoskodásba kellett kerülnie. Azóta Szegeden járt középiskolába, kitanulta a hegesztőszakmát. Most volt a ballagása, átvehette a bizonyítványát, amire nagyon büszke. Dávidról amúgy azt beszéli mindenki a házban, hogy nagyon dolgos:

szerel, javít, és most is végez diák­­munkát egy mezőgazdasá­­gi vállalkozásnál. Még marad a lakásotthonban, hiszen szándéka a továbbtanulás: szerkezetlakatos lesz.

Mindenki továbbtanul

A hétvégén Csanádpalotán jártunk az egyik lakásotthonban, kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy zajlik itt a ballagási ünnepség. Aminek persze megvan a hagyománya, minden évben megtartják, az azonban még so­­sem fordult elő, hogy a 12 lakó fele búcsúzik az iskolaévektől – egy részük az általános iskolát fejezte be, a többiek a középiskolát. Utóbbiak valamennyien tovább akarnak tanulni – van, aki érettségizik, van, aki nyelvet tanul vagy egy másik szakmát. Amikor megérkeztünk a Kossuth utcai házba, már javában főtt a bográcsban a sertéspörkölt csülökkel, az asztal meg volt terítve, a lányok a sütemények készítésében segédkeztek.

– Mindegyik gyerek iskolai ballagására elmentünk. Ahol le­­hetett, jöttek az iskolától búcsúzó gyerekhez legközelebb álló társak is – mondja Szőcs Zoltánné, a két lakásotthon szakmai vezetője. Összesen 24 gyerekről gondoskodnak a két házban, 12 évestől 20 éves korig, és közülük 10 gyerek ballagott idén. A szakmai vezető szerint azok az események, amelyeket a családokban megünnepelnek, a családjukból kiemelt gyerekeknek is ugyanolyan fontosak. Azt már a nevelő, Hasznosi Péter – az előbb emlegetett Peti bá – teszi hozzá, hogy kapcsolatuk a gyerekekkel tényleg olyan, mint egy igazi családban. – Ha gondjuk-bajuk van, telefonálnak, akik kinőnek innen, azok is visszajárnak – mondja.

Miután a gyerekek és a felnőttek együtt körbeülték az asztalt, kiderült, az ebéd nagyon finom, a sütik úgyszintén. Önfeledt csivitelés töltötte meg a nappalit.

Apró jutalmak

Persze csak addig, amíg nem következtek az ünnepi pillanatok: a szép bizonyítvány jutalmaként mindenki kapott egy kis ajándékot. Az általános iskolát most végzett Souneini Fatima például egy neki készített bögrét, amit boldogan mutatott társainak. Ő fél éve van itt, szakközépiskolába készül turisztika szakra, érdekli az idegenforgalom, jól megy neki az angol.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában