Levegeőnek nézik a tiltótáblát a kutyások

2021.06.24. 17:30

Csak pórázon lehet vezetni a kutyákat az ártéri sétányon

Táblákat helyeztek ki a Tisza-­Maros sétányra: ott már csak pórázon lehet vezetni a kutyákat. Az önkormányzati rendeletben azonban még az szerepel, hogy a terület kutyafuttatásra kijelölt rész, így sokan nem veszik figyelembe a jelzést. Sőt, fenyegetik a területet gondozó személyeket, mert azt feltételezik, e mögött a döntés mögött ők állnak.

Munkatársunktól

Szeged, 20210622. Tisza-Maros sétány üzemeltetése magánkézbe került. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: rank Yvette

Napok óta komoly konfliktus van a Tisza-Maros sétány gondozói és a kutyások között. Az ártéri terület bejáratához és a Gergő ligethez is kikerült ugyanis egy tábla, ami szerint a kutyákat a területen csak pórázon vezetve lehet sétáltatni. A gazdák azonban egy önkormányzati rendeletre hivatkozva – miszerint a hullámterek ebek szabadon futtatására kijelölt területnek számítanak –, semmisnek tekintik a táblát, sőt: szerintük szabálysértő volt a kihelyezésük. Az ügyben eredetileg vasárnap lett volna egy egyeztetés, azt azonban Farkas András, a tanösvény megálmodója és gondozója lemondta.

Jakab Gusztáv, a sétányt fejlesztő Két Lábon vagy Két Keréken a Városért Egyesület alapítója megkeresésünkre elmondta, a híresztelésekkel ellentétben a terület kezelője továbbra is az Alsó Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság, a táblát is ők helyezték ki.

– Az egyesület csupán segíti és anyagilag támogatja Farkas András munkáját, aki a város számára egy kulturált pihenőhelyet hozott létre. Akkor álltunk mellé, amikor fel akarta számolni az egészet, mert magára maradt gondozásával, egyedül pedig már nem győzte összegyűjteni a mások által otthagyott szemetet. Azóta is rengeteget költöttünk a területre: hidat építettünk és QR-kódos tanösvényt hoztunk létre – foglalta össze munkájuk lényegét lapunknak.

Jakab Gusztáv a mostanra kialakult helyzettel kapcsolatban megjegyezte: felháborítónak tartja, hogy ezt a nyugdíjas embert, akinek csak köszönet járna, már fenyegetik. Farkas Andrást és őt okolják a kutyások ugyanis azért, mert egy olyan területen, ahol családok, kisgyerekek is sétálnak, a ke­zelő azt a döntést hozta, hogy a békés egymás mellett élés jegyében csak pórázon lehessen vezetni az állatokat.

– Nem mi hoztuk a szabályokat, mégis bennünket támadnak: azokat, akik pénzüket és szabadidejüket áldozzák azért, hogy a városnak legyen egy szép, gondozott vízparti sétánya – tette hozzá.

A különböző internetes közösségi csoportokban továbbra is arra buzdítják egymást a kutyások, hogy vasárnap menjenek ki a Gergő ligetbe tiltakozni. Még úgy is, hogy nem lesz kivel megbeszélniük problémáikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában