Csongrád-Csanád megye

2021.06.17. 09:00

Csütörtöktől már oltják a 12–15 év közötti fiatalokat is Szegeden

A Vasas Szent Péter utcai rendelőben három oltóponton oltják a 12 és 15 év közöttieket Pfizer/BioNTech vakcinával. Erre regisztrálniuk kell a gyermekeket a szülőknek, akik ezt követően az eeszt.gov.hu honlapon foglalhatnak időpontot az oltakozásra.

K. A. R.

Hazánkban már 12 éves kortól olthatók a fiatalok a koronavírus ellen. Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Értesüléseink szerint Szegeden már csütörtöktől oltják a 12–15 éveseket Pfizer/BioNTech vakcinával. A Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben három oltóponton zajlik majd az oltakozás, a szülők ugyanis ennyi helyszín közül választhattak az időpontfoglalás során. Kiderült az is, hogy egy fiatal vakcinálására negyedórát hagytak a szakemberek, vagyis ha valaki egyszerre két gyermeknek kér időpontot, akkor biztos, hogy a második gyermeknek 15-16 perccel későbbre tud foglalni.

Hazánkban egyébként a kormány döntése értelmében június 10-től lehet regisztrálni a 12–15 éveseket koronavírus elleni védőoltásra a vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt a szülőknek van joguk elvégezni, ennek során meg kell adniuk gyermekük nevét, életkorát, tajszámát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit.

Fontos tudni, hogy ha a szülő saját e-mail-címével már korábban regisztrált oltásra, akkor a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehoznia.

Érdemes figyelni a regisztráció állapotát, hiszen néhány nap elteltével már lehet időpontot foglalni az eeszt.gov.hu honlapon. De csakis akkor érvényesítik a regisztrációt egy-két napon belül, ha pontosak és hiánytalanok a megadott adatok.

Hazánkban már 12 éves kortól olthatók a fiatalok a koronavírus ellen. Illusztráció: Kiss Annamarie

A kórházi oltópontra való időpontfoglalás csakis az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren lehetséges egy belépést követően, amit a regisztrált gyermek tajszámával tudnak elvégezni.

Lényeges, hogy az oltásra a gyermeket kísérje el a szülő, és a felnőttek vigyék magukkal kitöltve a szülői hozzájáruló nyilatkozatot is, amit a koronavirus.gov.hu oldalról tudnak letölteni.

A maszkot senki se felejtse otthon.

A kormányzati beszámoló szerint a háziorvosok is beolthatják a gyermekeket a rendelőjükben akkor, ha a praxisukban összegyűlik annyi oltandó gyermek, amellyel egy ampulla Pfizer-vakcina kinyitása esetén oltóanyag nem megy kárba. Egy ampulla Pfizer-vakcinából hat fő oltható be.

A szakemberek azt javasolják, hogy amennyiben a szülőknek kérdésük vetődne fel az oltás felvétele kapcsán, akkor keressék fel gyermekük háziorvosát vagy kezelőorvosát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában