A járvány miatt venniük kellett 2350 liter Domestost is

2021.06.04. 07:00

Egymilliárd forint bevételtől esett el tavaly az SZKT

Veszteséggel zárta a tavalyi évet a Szegedi Közlekedési Kft., ami nem meglepő a koronavírus-járvány miatt. Több, saját beruházást is leállítottak, viszont trolifelújításra jutott pénz, ha nem is annyi, mint amennyit szerettek volna. Sőt, a járvány miatt venniük kellett 2350 liter Domestost is.

20210602 Szeged Villamosközlekedés a belvárosban. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

Elfogadta Botka László a Szegedi Közlekedési Kft. tavalyi évről szóló beszámolóját. A polgármester most is egyedül dönthetett, mert a veszélyhelyzet miatt nem kell összehívni a városi közgyűlést, így a képviselők csak online véleményezhették az éves beszámolót.

A szegedi városi tulajdonú cégek közül a Szegedi Közlekedési Kft.-t érintette a legsúlyosabban a koronavírus-járvány – olvasható a dokumentumban.

Sokkal kevesebb utas volt, mint korábban, ráadásul a parkolásból se folyt be pénz a kasszába. Éppen a járvány miatt a repülőtér sem hozott annyi bevételt, mint akár egy évvel ezelőtt.

Ezzel együtt az összes bevételkiesés valamivel több, mint 987 millió forint volt. A nehéz helyzetben azért valamennyit fejleszteni is tudott a cég, átadták például a tizedik felújított trolibuszt. A pirosra festett jármű most már megfelel az összes előírásnak és a mai kor elvárásainak is. Az utastájékoztató rendszer és a fedélzeti jegyautomata már ismerős lehet a szegedi utasoknak. A tíz busz felújítása egyébként valamivel több mint 770 millió forintba került, természetesen nem tavaly, hanem a trolifelújítási program kezdete, azaz 2017 óta.

Érdekes adatokat közöltek a beszámolóban arról is, hogy mennyi mindent vásároltak, ami a védekezéshez kell.

Összesen 1615 flakon alkoholos kézfertőtlenítőt, 2350 liter Domestost, 12 659 pár gumikeszyűt, 7017 darab maszkot és 1111 csomag törlőkendőt használtak fel.

A helyzet miatt arra is szükség volt, hogy például fizetés nélküli szabadságra küldjék négy hónapra a nem főállású, illetve a nyugdíjas dolgozókat.

Összességében tehát a pocsék évet 234 millió 918 ezer forint veszteséggel zárták, így osztalékfizetésről természetesen szó sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában