Törvénymódosítás – Vállalkozói partnerség és önkéntesség a fogyasztóvédelemben

2021.06.21. 15:41

Először csak figyelmeztetnek

A vásárlók érdekében bővíti a fogyasztóvédelem eszközeit és lehetőségeit a piacfelügyeleti törvény júliusi módosítása, a termékek visszahívásában is erősödik a vállalkozások önkéntes intézkedéseinek szerepe. A cégek a kockázatosnak talált árucikkeket a hatóság jelzése nyomán akár meg is semmisíthetik, ezzel megspórolják a hivatalos eljárás anyagi és adminisztratív terheit.

K. A.

Egyre több gyanús terméket már a határon megállítanak. Illusztráció: Karnok Csaba Zavartalan a határon a teher forgalom, az áruszállítás. A ki, és belépő kamionokat folyamatosan ellenőrzik a vámosok. Képen: határ ellenőrzés Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

A szaktárca akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai minden évben több ezer, kereskedelmi forgalomban elérhető árucikk termékbiztonsági vizsgálatát végzik el, ezek a ránézésre meg nem állapítható veszélyforrások, kockázatok feltárását szolgálják. A folyamatos fogyasztóvédelmi jelenlét célja, hogy a magyar vásárlók minden elemében biztonságos kínálatból válogathassanak az üzletekben, webáruházakban.

A vámhatáron elvégzett helyszíni vizsgálatoknak köszönhetően az elmúlt években több mint ezerszeresére nőtt az ellenőrzött termékek darabszáma.

Míg 2018-ban mindössze 22 ezer árucikket vett górcső alá a piacfelügyelet, addig ez 2019-ben már 480 ezerre, tavaly pedig ez több mint 27 millióra emelkedett.

A vámhatóság segítségével feltartóztatott veszélyes portékákat nemcsak a magyar, hanem az európai piacoktól is távol tartják.

A jelenlegi előírások szerint a laborvizsgálatok alapján kockázatosnak talált termék forgalmazójával, importőrével, gyártójával szemben automatikusan eljárást indít a piacfelügyelet. Tavaly például a kereskedelmi forgalomban ellenőrzött 120 ezer termék közel 40 százalékánál kellett a hatóságnak intézkednie. A szaktárca a rövid távú stratégiai célok között említi a fogyasztóvédelmi partnerséget. Ennek már a gyakorlatban is működő példája, hogy az először botló vállalkozást kisebb súlyú mulasztás esetén azonnali szankcionálás helyett csak figyelmezteti a hiba javítására a fogyasztóvédelmi hatóság.

A piacfelügyeleti törvény tavalyi módosításának életbe lépésével a termékvisszahívásokban is megjelenik az együttműködő szemlélet. A július 16-ától hatályos újítás szerint a kockázat felderítésével nem kezdődik meg rögtön a hatósági eljárás. A vállalkozás néhány napot kap az önkéntes intézkedésekre, amelyekkel azt üzenheti vásárlóinak, hogy kiemelten kezeli a biztonságukat.

A veszélyesnek ítélt termékeket a jövőben a cégek önként visszahívhatják, maguk gondoskodhatnak akár megsemmisítésükről is, ezzel váltva ki a hatósági eljárást.

– Ha a vállalkozás a megszabott határidőig nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a piacfelügyeleti hatóságok intézkednek. Elrendelhetik a problémás termék kivonását a forgalomból, súlyosabb kockázat esetén visszahívásra kötelezhetik a kereskedőt – hangsúlyozta Cseresnyés Péter. A fogyasztóvédelemért felelős államtitkár hozzátette, a mulasztó cégeket ekkor már bírság kiszabásával is együttműködésre késztetheti a hatóság.

– A fogyasztók eddig is találkozhattak a gyártók és forgalmazók közleményeivel, amelyekben arról tájékoztatták a vásárlót, hogy probléma van a termékkel, ezért visszahívják azt. A módosításokkal a vállalkozások még inkább érdekeltek lesznek abban, hogy önkéntes visszahívással vagy megsemmisítéssel kiváltsák a hatósági eljárást – hangsúlyozta lapunk állandó partnere, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában