Import már a nagybani piacon sincs, van viszont bőven a megyében termett gyümölcsből

2021.06.26. 07:00

Ezer forinttól adják a cseresznyét

A szezon elején jósolt 2500–3000 forintos kilónkénti árat szerencsére nem érte el a cseresznye, ennek feléért is kapni korrekt minőségű gyümölcsöt a Mars téren. A mostani kánikula felgyorsítja az érést, de van még a szezonban.

Kovács András

Szeged 2021.06.24. Mars tér piac Cseresznye Fotó: Török János TJ Délmagyarország Képen: Attila

Fotó: Török János

A második felébe értünk a cseresznyeszezonnak, a Mars téren óriási a kínálat a gyümölcsből. Az Irén csarnoki zöldségesnél gyönyörű, óriási szemű Carment találtunk, igaz, meg is kérték az árát, 1800 forintért mérte kilóját Fehérné Takács Alexandra. Egyből, elsőre kiosztottuk neki a piac legszebb cseresznyéje címet. Az üzlet gazdájától megtudtuk, ez még nem a csúcs nagyság, a jövő héten milliméterben úgynevezett 32 pluszos érkezik, a méretet pedig válogatógép garantálja.

Kerek ezer forintért mérte cseresznyéjét Attila a szabad téren, a Tompáról érkező gyümölcsöt régi, megbízható termelő szállítja nekik már évek óta.

– Már megbocsásson, sorban szedem, ahogy a ládába tette a gazda, nem kezdem el válogatni – mondta szelíden az egyik asszonynak. Megtudtuk, jobban szeretik, ha az árus szedi ki a ládából a cseresznyét, és szívesen adnak kóstolóba is, ha kéri a potenciális vevő.

Megtudtuk, szándékosan tart­­ják ezer forinton az árat, és nem csinálnak belőle „optikai” 980-at, vagy 990-et. Úgy tapasztalják, nem ezen múlik a vásárlás. A legolcsóbb cseresznyét egyébként Keszei Tímea kínálta, 590 forintért, ár-érték arányban elfogadható volt, de befőzés, vagy friss fogyasztás előtt azért válogatásra szorult. Persze 1200 forintért nála is akadt szép germersdorfi.

Képen: Keszei Tímea
Fotó: Török János

Találtunk közelben érő gyümölcsöt is, egy idősebb asszony árulta saját, Szentmihályon termett cseresznyéjét 800 forintért. Nem volt már sok neki a minőségre inkább csak erősen közepesnek mondható gyümölcsből. Már majdnem hazaindultunk, amikor a nagycsarnokban gyönyörű Carmenre bukkantunk, hasonlóan mutatós volt, mint az Irén csarnoki, az ára azonban kerek ezer forinttal volt annál magasabb, 2800-ért mérték.

Fehérné Takács Alexandra szép Carment kínált.
Fotó: Török János

Ottjártunkkor nagyon meleg volt a piacon, több helyen is párásítóval fújták a zöldséget – ritkábban a gyümölcsöt – az árusok. Hiába a nagy meleg, a legkésőbbi fajtáknak köszönhetően akár 2-3 hétig is lehet még cseresznye. Ezt egy árus állította beszállítójára hivatkozva, mi azért ebben kicsit kételkedtünk.

Nem kedvezett a tavaszi időjárás a magyar cseresznyének, később pedig a sok eső jelent gondot. Ezek hatására magas árat jósolt a gyümölcsnek a szezon és a hónap elején Hunyadi István.

A Fruitveb szakmai igaz­­gatója azt mondta, akár 2500–3000 forintot is kérhetnek a cseresznyéért kilónként.

Tény, hogy a fagyok csökkentették a kínálatot, és az időjárás sem volt kedvező, hiszen nincs nagy tömegben érő áru egyszerre, ami lejjebb nyomná az árakat. A szezon kezdete nagyjából két hetet csúszott, a befejezését ugyanakkor gyorsítja a mostani kánikula. Talán ennek is köszönhető, hogy a június elején jósolt árat azért nem érte el a cseresznye.

 

Már csak hazai

Importcseresznyét nem találtunk a Mars téren, de nincs már külföldi a Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacon sem. A hazai Carmen ára mérettől és minőségtől függően 450–900 forint kilónként, jellemzően Jánoshalmáról, Kecskemétről és Sándorfalváról érkezik. Germersdorfi van – egyebek között – Nagykőrösről és Mélykútról is, de megyénkben is, Domaszéken, Mórahalmon és Szatymazon. Az ár 400–800 forint kilónként, vagyis méret- és minőségfüggő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában