Tabletta helyett tapasz

2021.06.11. 09:30

Forradalmi megoldást dolgozott ki a hallgató – megkönnyíti majd az allergiások életét

Pamlényi Krisztián egy olyan gyógyszerelési módszert dolgozott ki allergiások számára, amelynek számos előnye van: nem kell lenyelni, gyorsan fölszívódik, és nagyon nagy mértékben, 80 százalékban képes hasznosítani a hatóanyagot. A Szegedi Tudományegyetem gyógyszerész PhD-hallgatója munkájával a Leginnovatívabb PhD-munkáért járó díjat is elnyerte.

K. A. R.

Forradalmi megoldást dolgozott ki a szegedi egyetem fiatal doktorandusza. Fotó: Sahin-Tóth István

Fotó: Sahin-Tóth István

Egy közismert allergiaellenes ha­­tóanyagot öntött új formába a szegedi egyetem fiatal doktorandusza, így a belső pofazacskón, vagyis a bukkális szájnyálkahártyán keresztül felszívódva juttat be az allergiások szervezetébe az anyag. Ehhez a hordozó anyag a nátrium-alginát. Ilyen hatóanyag-tartalmú bukkális készítmény jelenleg sem itthon, sem külföldön nincs a piacon – ez derült ki a Szegedi Tudományegyetem beszámolójából.

Forradalmi megoldást dolgozott ki a szegedi egyetem fiatal doktorandusza.
Fotó: Sahin-Tóth István

Pamlényi Krisztián készítményének újszerűsége és egyben nagyszerűsége is abban rejlik, hogy egy univerzális hor­­dozórendszer, ugyanakkor az alkalmazás során nem kell lenyelni, ennek pedig több előnye is van.

Ezzel a vékony, átlátszó lapocskával egyrészt gyors hatást érhetünk el, másrészt kiküszöbölhető az időseknél nagyon gyakori nyelési nehézség, ami miatt nem képesek lenyelni a gyógyszereket, vagy esetleg félrenyelik.

– Amikor az allergiásoknál anafilaxiás reakció lép fel, gé­­geödéma jelentkezhet, a be­­teg nyelésképtelenné válik. Ez esetben a szájon át alkalmazott tabletta szóba sem jöhet, mert a beteg nem képes lenyelni. Viszont a kezelési protokollban ott van ez az allergiás reakció tüneteit csökkentő hatóanyag, csak ilyenkor a mentőápoló, vagy a kiérkező orvos intravénásan adja be az antihisztamint a betegnek. A készítménnyel viszont mindez kikerülhető: méhcsípés vagy más egyéb okozta allergiás roham esetén a beteg behelyezi önmagának ezt a természetes eredetű polimer tapaszt, és nem kell a mentőre vagy az orvosra várnia, hanem önmagát tudja gyógyszerelni – magyarázta az SZTE Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet gyógyszerész PhD-hallgatója.

A fiatal kutató hozzátette: ennek a fajta gyógyszerbejuttatási módszernek a másik nagy előnye a tablettával szemben, amellett, hogy nem kell lenyelni, nagyobb arányban hasznosul a készítmény hatóanyaga.

– A gyógyszereknél a fölszívódást követően, mielőtt bekerülne a központi keringésbe, a hatóanyag előbb bejut a májba, és a máj a gyógyszer egy részét elbontja. A mi esetünkben viszont a készítmény hatóanyaga nem a májba, ha­­nem rögtön a szisztémás keringésbe kerül, és 3-5 perc alatt kifejti hatását, összetételtől függően. Fontos az is, hogy ez a gyógyszerforma megkönnyíti a kórházban kómában vagy altatásban fekvő betegek gyógyszerezését is, hiszen nem szükséges lenyelni, és mivel a szájnyálkahártyára tapad, nem is válik le onnan – magyarázta Pamlényi Krisztián.

A kutatás jelenleg is vizsgálati szakaszban van. Bár még nem tesztelték mindegyik összetételt, de az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a hatóanyag 80-90 százaléka képes átjutni a sejteken, ami igen jó arány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában