Rossz időpontot választottak

2021.06.01. 18:11

Költési időszakban vágtak ki fákat Újszegeden – Galéria

A költési időszak közepén vágtak ki és gallyaztak le fákat Újszegeden – ironikus, hogy éppen madárnevű utcák közrefogta területen. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal tájékoztatta a jegyzőt a környezetvédelmi jogszabályokról.

Farkas Judit

Több fát kivágtak vagy legallyaztak költési időszakban Újszegeden. Ezekre a munkákra más időpontot kellene választaniuk. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Újszegedi olvasónk jelezte, hogy május 10-én, a költési időszak közepén természetkárosítást észlelt a Csíz, a Bagoly, a Hargitai és a Fülemüle utca által határolt zöldterületen, ahol megkezdték a csatorna melletti fák kivágását. Olvasónk leírása szerint a területen védett madárfajok – baglyok, sárgarigók – fészkelnek, és fecskék táplálkozóhelye. A közelmúltban jelent meg la­punkban is cikk a témában. Megírtuk: a szaporodási, költési, vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. A természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik, mert védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák.

A helyszínen járva azt ta­pasztaltuk: néhány fát kivágtak, többet pedig legallyaztak. Úgy tudjuk, ez ellentétes a törvénnyel, miszerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, kínzása, elpusztítá­­sa, szaporodásának, más élettevékenységének veszélyeztetése, élőhelyének lerombolása, károsítása. A Magyar Madártani Egyesület kérte, hogy aki ebben az időszakban irtást észlel, az jelezzen a kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának a természetkárosításról, a helyszín, időpont, cselekmény megadásával. A szaporodási, költési időszak márciustól jú­­lius végéig is eltarthat, mert számos fajnak van másodköltése is. Olvasónk bejelentette az esetet a kormányhivatalnál, mi is érdeklődtünk.

Tudnak-e róla, hogy valaki engedélyt ka­­pott volna fakivágásra eb­­ben az időpontban, és ha nem, lesz-e következménye a történteknek? Május végén kaptuk meg a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal válaszát.

Ki­­derült, hogy a kormányhivatalnak nincs tudomása az említett területen fakivágás en­­gedélyezéséről.

A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet alapján az érintett területen az illetékes jegyző engedélyezi a kivágást. A kormányhivatal tájékoztatta a vonatkozó természetvédelmi jogszabályok előírásairól Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában