Szeged

2021.06.18. 16:06

Kuvikot mentett meg

A rémült kuvik 5 napot tölthetett a sötét kéményben.

A rémült kuvik 5 napot tölthetett a sötét kéményben. fotó: Lajkó Bendegúz

Fotó: Lajkó Bendegúz

– A madarak a tető deszkázata alatt mozogtak, onnan ki- és berepültek. A háziak észlelték, hogy valami pár napja mocorog a kéményben is – mondta lapunknak Lajkó Bendegúz erdész, hozzátette, a tetőgerincen végigmászva jutott el a kéményig, bevilágított, és egy kis kuvik nézett vissza rá, nagyjából 7-8 méternyi mélységből. Lajkó Bendegúz városi erdészt már két éve bemutattuk lapunk hasábjain, a fiatalember macskaügyességgel mozog a fákon.

A rémült kuvik 5 napot tölthetett a sötét kéményben.
fotó: Lajkó Bendegúz

Néhány napja Béketelep egyik családi házából csörögtek rá, a tulajdonos azt sejtette, hogy kuvik fészkelhetett a tető alá.

– A kéményt soha nem használták, korábban a tisztító nyílásait is bevakolták, ráadásul béléscsővel látták el, ami miatt egészen szűk volt. Tetőkibúvó híján a cserepek kibontásával kezdtük a mentést. A szűkös hely miatt egyetlen lehetőség maradt, egy vékony zsinórt engedtem le a kuviknak, melyre, keresztben egy faágat erősítettem. Idegen volt neki ez a helyzet, így pár méter után visszahuppant. Az első ijedtség után még nehezebben szánta rá magát az újabb próbára, és látszott, hogy kimerült. Nagyjából egy óra elteltével ismét meg tudott kapaszkodni, és sikerült végig felhúznom. Annak ellenére, hogy 4-5 napot töltött étlen-szomjan, egészen jó kondícióban volt – mesélte a faápoló.

Lajkó Bendegúz a háziakkal közösen egy szállítóládába helyezte a rémült állatot, megfigyelésre a Vadasparkba szállította. A kémény nyílásait a megelőzés érdekében befedték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában