Szikáncsért dolgoznak

2021.06.23. 20:00

Megalakult a hódmezővásárhely-szikáncsi részönkormányzat

Megalakult a hódmezővásárhely-szikáncsi részönkormányzat. A nem képviselő tagok a keddi közgyűlésen tették le az esküjüket.

Kovács Erika

A szikáncsi részönkormányzat hozzálátott a munkához. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhely külterületén, Szikáncson a 2019 őszi helyhatósági választás után több mint egy évvel, 2020. október 26-án rendezték meg a részönkormányzati „választást”. Ha lapunk, a Délmagyarország, október elején nem kérdezett volna rá, hogy mikorra írják ki, lehet, hogy még akkor sem tűzték volna ki az időpontot.

A választás a részönkormányzat nem képviselő tagjainak és elnökének személyére vonatkozó ajánlat volt. A végső döntést a tagok kérdésében a közgyűlés hozta meg.

Az ötfős részönkormányzatnak három képviselő tagja van, Gyutay Katalin, Benkő Zsolt és Gyöngyösi Ferenc. A szikáncsiak tavaly októberben Oláhné Molnár Tímea és Németh Zoltán helyi lakosokra adták legtöbben a voksukat. Két elnökjelöltre is szavazhattak, Gyöngyösi Ferencre (MMM, Tiszta Vásárhelyért Egyesület) és Benkő Zsoltra (Fidesz, Szeretem Vásárhelyt Egyesület). Kettejük közül Benkő Zsolt kapta a legtöbb szavazatot. Ahhoz, hogy a részönkormányzat megalakulhasson, a nem képviselő tagoknak esküt kellett tenniük.

A szikáncsi részönkormányzat hozzálátott a munkához. Fotó: Kovács Erika

Ez a vírushelyzet utáni első rendes közgyűlésen, június 22-én kedden történt meg, szerdán délután pedig össze is ült a településrészi grémium.

– Gratulálok a két nem települési képviselő tagnak a megválasztásukhoz. Köszönöm, hogy vállalkoztak a feladatra. A részönkormányzat célja, hogy segítse a településrész fejlődését, képviselje a szikáncsiak érdekeit – mondta Benkő Zsolt elnök, és reményét fejezte ki, hogy azáltal, hogy ebben a ciklusban a részönkormányzatnak 3 települési képviselő tagja is van, nagyobb lobbitevékenységre lesz lehetőségük.

A részönkormányzat működését ügyrend szabályozza, amit elfogadtak a képviselők. Döntöttek a második félévi munkatervről is.

Kéthavonta, augusztusban, októberben és decemberben tartanak rendes ülést.

A közmeghallgatást várhatóan augusztusban rendezik.

Gyöngyösi Ferenc képviselő, pénzügyi bizottsági elnök javaslatára minden egyéni képviselő 3 millió forintos kerettel rendelkezik a városi költségvetésből, amit a településrészükre fordíthatnak. A szikáncsi részönkormányzat pedig egymillió forinttal rendelkezik. Az ülésen szóba került, hogy ebből a forrásból oldják meg a közösségi célokat szolgáló volt iskola beázásának megszüntetését.

Benkő Zsolt a képviselői keretéből a Petőfi utcai árok egy részének betonaljzattal történő ellátására is fordít. Az utcában ugyanis visszatérő gond a belvíz.

Szikáncson idén nem volt gyermeknap. Elhangzott, a Szikáncs Jövőjéért Egyesület a tervek szerint július 10-én szervez közösségi rendezvényt, azt követően pedig ősszel is lesz egy családi nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában