Kőolajat és földgázt keres a MOL

2021.06.08. 17:05

Megrengetik a földet megyeszerte

Még május elején kapott levelet újszegedi, Szőreg határában élő olvasónk, hogy a Mol Szénhidrogén Koncessziós Kft. megrendelésére geofizikai mérésekbe kezd a Acoustic Kft. A fél megyét érintő kutatást június elején kezdik meg, és legkésőbb augusztus végéig befejezik.

Kovács András

Fotó: Archív fotó: Karnok Csaba

A cél, hogy felmérjék a föld belső szerkezetét annak érdekében, hogy meghatározzák, hol lehetnek a kőolaj- és földgáz felhalmozódására alkalmas helyek. A háromdimenziós mérések alapja, hogy óriási és nehéz munkagépek mestersé­gesen rezgést gerjesztenek, amelyek a föld mélyebb rétegeiből különbözően verődnek vissza. Az észlelt jelekből 3 dimenziós képet rajzolnak ki az esetleges szénhidrogéntelepekről.

– Szeged teljes belterületét érinti a mérés, rezgésérzékelőket szinte minden utcában telepítünk, ezek tervezett sűrűsége négyzetkilométerenként 300. A pontok helye még nem ismert, szakembereink a napokban kezdik meg a terület bejárását, a forrás- és érzékelő pontok geodéziai kitűzését – írta megkeresésünkre a Mol. A mérési terület 316 négyzetkilométer, és Algyő, Deszk, Domaszék, Ferencszállás, Kiszombor, Klárafalva, Kübekháza, Maroslele, Röszke, Sándorfalva, Tiszasziget és Újszentiván településeket is érinti.

A kutatás közben valóban mozog a föld, a környéken élők minden ilyen esetben attól tartanak, hogy repedni fognak a házfalak.

– Betartjuk a rezgések épületekre vonatkozó hatása elnevezésű magyar szabvány előírásait, az erősséget folyamatosan monitorozzuk. Belterületen kisebb súlyú vibrátorokat használunk, és a kibocsátott rezgések erejét folyamatosan szabályozzuk a védendő létesítményektől mért távolság függvényében – írta a Mol lapunk megkeresésére.

A társaság hozzátette, 1999–2000-ben már volt Szeged belvárosában hasonló mérés, és nem történt házfalrepedés.

Megyénkben legutóbb az ásotthalmi és mórahalmi tanyavilág 126 négyzetkilométerén kutattak.

A munka csaknem 2 hónapig tartott, mindennap 100 ember, 50 gépkocsival mozgott a területen. A vibrátorok szinte minden négyzetmétert megrezegtetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában