Eltérő szolgáltatásokkal versengenek egymással a társaságok

2021.06.07. 07:00

Most még inkább fontos utasbiztosítást kötni

A nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy gondoskodjunk a biztonságunkról. Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most, a járványhelyzetben végképp elképzelhetetlen.

K. A.

20200320, Budapest Légi utazásra várók óvatosságból védőmaszkban a koronavírus-járvány miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: Knap Zoltán

Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata széles, itt kell megtalálni a legjobb ajánlatot, ahol nemcsak árban van verseny a szereplők között, hanem szolgáltatásban és mi­nőségben is. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a Magyar Biztosítók Szövetsége összegyűjtötte a honlapján, a mabisz.hu/utasbiztositasok oldalon. A társaságok azonban eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és változó biztosítási összegeket, azaz szolgáltatási limitet alkalmazhatnak, így

mindig érdemes utazás előtt több ajánlatot összehasonlítani.

Van olyan biztosító, amelyik a Külgazdasági és Külügyminisztérium által a Covid19-megbetegedések miatt utazásra nem javasolt országban bekövetkező, a járvánnyal kapcsolatos károkat kizárja, az egyéb eseteket vi­­szont téríti, a másik társaság viszont ilyenkor sem áll helyt. És akadnak olyanok, amelyek besorolástól függetlenül „bevállalják” a koronavírus-járvány kockázatait is.

Az egyes szerződések lényegesen eltérhetnek egymástól a fedezetbe vont országok, valamint a Covid19-megbetegedéshez, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokban is.

Érdemes megnézni, hogy a választott alapbiztosítás mellé milyen kiegészítő szolgáltatások vehetőek igénybe a koronavírus-helyzet kapcsán. Ha például nem lehetséges a hazautazás az eredeti időpontban kórházi ellátás miatt, kiterjed-e a szerződésünk a hazaút és a szállás többletköltségére? Rákérdezhetünk arra is, milyen szolgáltatást nyújt a biztosító a járvány miatt szükséges hatósági karantén esetére?

Biztosításunk tartalma attól is függ, hogy mivel megyünk. Repülős út esetén válasszunk olyan fedezetet, amely tartalmaz szolgáltatást poggyász- és járatkésés esetén is. A saját szervezésű, autós útnál mindenképpen figyeljünk arra, hogy az adott biztosítás tartalmaz-e vagy vásárolható-e hozzá kiegészítő autós fedezet, ami műszaki hiba, baleset esetén az autó javítását, szállítását legalább részben fedezi. Nézzük meg, hogy gépjárművel történő utazáskor kiterjed-e a biztosítás az autó hazajuttatására, ha sürgősségi ellátás miatt nem tudjuk hazavezetni.

Hasonlóan lényeges eltéré­sek vannak az útlemondás-biztosításokban is, nemcsak a Covid19 kapcsán, de egyéb élethelyzeteket illetően is.

A tár­­saságok ugyanis gyorsan és rugalmasan alkalmazkodnak a változó feltételekhez a fedezetek alakításával, hogy minél gyorsabban visszaálljon a bezuhant piac a korábbi szintre. Tavaly a szövetség tagjainak az utasbiztosítási díjbevétele alig haladta meg a 6,4 milliárd forintot, szemben a 2019-es 18-cal. Jelenleg 9 tagbiztosító foglalkozik az üzletággal, de ha a teljes piacot nézzük, akkor 14 társaság verseng az ügyfelekért.

Egészségbiztosítási kártya

Bár ma már az indulás napján online is megköthetjük az utasbiztosítá­sunkat, ezt nem célszerű az utolsó pillanatra hagyni. Lényeges, hogy utólag fizetik-e a felmerült költségeket, vagy azonnal, helyettünk is állják a számlát. Az Európai Unión belül jó, ha van, de nem elég az EU egészségbiz­tosítási kártya!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában