Megkapták bizonyítványukat a szigetelők

2021.06.14. 17:51

Népszerű a felnőttképzés a Móravárosiban

Felnőtt tanulóknak nyújtották át szakmai bizonyítványukat a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában június 14-én. Az újabb, rövid idejű képzésen 59-en szerezték meg a szigetelő szakmai képesítést.

Tóth A. Péter

A bizonyítványokat Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója adta át a résztvevőknek. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

-Az építőipari vállalkozók jelezték, hogy rengeteg olyan megrendelésük van, amikor számlázniuk kellene, azaz számlaképes szakemberek kellenek a munkaerőpiacon. Sokan érdeklődtek korábban a kamaránál is, hogyan lehetne elvégezni egy szakképesítést nyújtó képzést, akár tanfolyam formájában – mondta lapunknak Feketű Béla igazgató.

Hozzátette, többen évek óta dolgoznak a szakmában, de a végzettség híján önálló vállalkozóként nem képesek elvégezni egy-egy munkát.

Népszerű a felnőttképzés

A Móravárosiban hagyományosan nagy hangsúlyt fektetnek a felnőttképzésre, jelenleg mintegy 180 fő tanul felnőttoktatás keretében az intézményben. A szigetelők mellett erősáramú elektrotechnikus, villanyszerelő, központifűtés és gázhálózat szerelő, kozmetikus, fodrász és asztalos szakmákat tanulnak a felnőtt csoportokban.

A szigetelő szakmai képzésre nagy igény mutatkozott, februárban a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskolában 62 felnőtt kezdhette meg a tanulmányait a szigetelő szakmában.

Kiváló eredményt értek el

- Több ilyen képzés indult országszerte, nagyon nagy a kereslet erre a fajta építőipari képzésre. Fél év alatt megszerezhető a szakmai tudás és a megfelelő végzettség a felnőtteknek – mondta Hudacsek Lászlóné, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai elnökhelyettese. A szakember hangsúlyozta, azért lehetett ilyen rövid, féléves a képzés, mert a jelentkezők előzetes szakmai tudásukról írásbeli és szóbeli felvételi feladatban előzetesen számot adtak.

A bizonyítványokat Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója adta át a résztvevőknek. Fotó: Karnok Csaba

Különleges alkalom volt a bizonyítványosztás, hiszen az országban elsőként kaptak előzetes tudásuk beszámításával szakmai végzettséget a képzés résztvevői. Azért is fontos mérföldkő, mert 62 beiratkozott tanulóból 59-en meg is szerezték a bizonyítványt, ráadásul 75 százalékos, kiváló teljesítménnyel.

Újabb csoportot indítanak

Az ünnepségen a végzősöknek Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója nyújtotta át a bizonyítványt, Hudacsek Lászlóné és Feketű Béla igazgató gratulált a kiváló teljesítményekhez.

-A rövidített idejű képzés célja, hogy megszerezzék a végzettséget, ám ehhez minden részét meg kell tanulniuk a szakmának. A rövid idő alatt célirányosan, rugalmas tanulási utakat alkalmazva tudtuk őket képezni. Szeptembertől hasonló módon a burkolókat és egy újabb szigetelő csoportot fogunk indítani, továbbra is nagy rá az érdeklődés. Nagyon népszerű a szakma, már negyvenen jelentkeztek az ősszel induló, újabb képzésünkre – fogalmazott Feketű Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában