93 ezer villámot regisztráltak

2021.06.28. 10:20

Rekordjeget hozott a szupercella

A jú­­­nius 25-i időjárás az agrárka­mara által működtetett jégkármérséklő rendszer történetének eddigi legaktívabb napját hozta.

Fotó: Kolliger Enikő

Heves zivatarok érkeztek, né­hány óra alatt 10 szupercella alakult ki – az egyik Szeged térségében –, erre még nem volt példa a rendszer 2018-as indulása óta.

A meteorológusok műszerei egy nap alatt feleannyi, 93 ezer villámot regisztráltak, mint ed­­dig az egész évben összesen.

A szupercellák nagysága is rendkívüli volt, a Szeged alatt elvonuló, majd a Makói járást elérő például meghaladta az 1000 négyzetkilométert, tehát 100-szorosa volt egy átlagos zivatarfelhőnek.

Csanytelekre is lecsapott a jégeső.
Fotó: Gyovai Attila

A csapadék intenzitását, il­letve a felhőben található jégszemek méretét mutató úgynevezett dBZ érték is rendkívül nagy volt, a Makói járásban elvonuló szupercellában 71 dBZ-t mértek, ami rekord volt a jégkármérséklő rendszer történetében. Ilyen magas érték jellemzően hurrikánok esetében tapasztalható.

Méretesebb jég a határon át­­jövő cellákból esett, a legnagyobbak – tojás nagyságúak – Baranyában. A jégkármérséklő rendszernek köszönhetően az ország belseje felé haladó felhőkben csökkent a jégszemek mérete, itt már csak borsó és cseresznye nagyságú jég hullott.

– Teljes mértékben nem kü­szöbölhető ki a jégeső, a határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekez­­ni – hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A ta­­lajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel azonban a lehulló szemek mérete kisebb lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában