apraja-­nagyja összegyűlt

2021.06.28. 10:53

Tűztánccal ünnepelték Algyőn Szent Iván éjjelét – Fotók

Az év legrövidebb éjszakájának megünneplésére a faluháznál gyűlt össze a község apraja-­nagyja. Szent Iván éjjele a nyár első szabadtéri rendezvénye volt a településen, és ez látszott is, szinte mindenki ott volt a faluból.

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A programok délután kezdődtek, Jimmy bohóc fellépésével, akit country- és fitneszbemutató követett. Boldog Péter bűvész műsora után, este kilenckor Hestia tűztáncshow szórakoztatta az algyőieket. Aki kiment, annak nem lehetett oka panaszra, hiszen étel és ital is volt bőven a faluházban. Az éhesek ehettek sült pontypatkót, keszeget, hekket, de aki nem szereti a halat, az választhatta a nagyszerű birkapörköltet is, amit sokan egy hideg fröccsel öblítettek le. A szervezők a gyerekek szórakoztatásáról is gondoskodtak, őket egész napos játékokkal várták. Volt trambulin, ugrálóvár, hennafetés, biliárdfoci és egy rodeóbika is.

Az algyőiek szerint Szent Iván éjjele nemcsak az év legrövidebb, de a legvarázslatosabb éjszakája is, egy különleges alkalom, amikor valami különlegeset kell csinálni. A pogány hitvilágban nagy jelentősége volt ennek az ünnepnek, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte. Ehhez a naphoz többféle népszokás kapcsolódott: éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, és lángoló kereket gurítottak le a domboldalakon.

Ehhez a naphoz többféle népszokás kapcsolódott: éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában