Csongrád-Csanád megye

2021.06.20. 15:38

Visszaindult Afrikába a jeladós kanalasgém

Az idei sem lesz jó év a kanalasgémeknek, a téli-kora tavaszi időszakot sújtó aszály és a májusi hideg, szeles időjárás nem kedvezett a költésnek. Az egyik, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai által jeladóval követett egyed már vissza is vonult afrikai telelőhelyére.

T. A. P.

– Tavaly ugyanez a jeladós példány július 7-én kezdte meg a vonulását. Idén a madár április közepe és május vége között tartózkodott a Kárpát-medencében, majd május 31-én Bosznia-Hercegovinába repült, onnan pedig egy rövid megállást követően az olaszországi Manfredoniába. A kedvező széljárást kihasználva június 14-én átrepült Tunéziába, ahol már a Gabesi-öbölben lévő telelőhelye felé tart – számolt be Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre, aki a hazai kanalasgém-kutatás koordinátora.

Nem példa nélküli, hogy korábban indul útnak egy kanalasgém.
fotó: Daróczi Csaba

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága csaknem 20 éve kíséri fokozott figyelemmel, hogy mi történik a kanalasgémekkel Magyarországon és a vonulási útvonalaikon. 2017 óta tizenhárom kanalasgém kapott GPS-jeladót a hátára a nemzeti park területén. A jeladós vizsgálatok megerősítettek több feltételezést is, amit eddig a színes gyűrűs példányok viselkedéséből csak valószínűsíteni tudtak: a kedvezőtlen években a kanalasgémek egy jelentős része neki sem kezd a fészkelésnek. Erre adott bizonyítékot a Csaj-tónál 2019-ben jeladót kapott, JP91 kódú öreg tojó kanalasgém.

Pigniczki Csaba elmondta, többször előfordult korábban, hogy a tavasszal még Magyarországon azonosított példányokat Olaszországban figyelték meg júniusban.

Aszályos években ugyanis a kanalasgémek gyakran nem sokat bajlódnak a fiókák nevelésével, helyette saját túlélésükre koncentrálnak. A kanalasgémek jellegzetes formájú csőrükkel csak a 40 centiméternél sekélyebb vizekben tudnak táplálkozni, képtelenek a száraz területeken pockot, gyíkot vagy sáskát fogni, emiatt az állományuk különösen megsínyli az aszályos időszakokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában