Vannak alternatívák

2021.07.26. 07:12

5 újabb hulladékgyűjtő-sziget szűnt meg Szegeden

Újszegeden három, míg Kiskundorozsmán két szelektív hulladékgyűjtő-szigetet szüntet meg a város a napokban. Így a jövőben senki se keresse a Faragó térre és a Málna utcába, valamint a Fő fasorra, a Har­gitai utcába és a Csanádi utcai trolifordulóhoz korábban kihelyezett gyűjtőket.

K. A. R.

20200527 Szeged Látványos molinókkal figyelmeztetik a lakosságot, mit lehet kidobni a szelektív hulladéklerakóknál. Dorozsma, Faragó tér. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

Lapunk kérdésére Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. vezetője elmondta, okafogyottá váltak a gyűjtőszigetek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel. Jelezte, az egyszer használatos sárga zsák helyett többször használható sárga edényeket kaptak a szegediek, így a tömeges papír, műanyag, italos karton és fém hulladékot ezekbe gyűjtik.

Kiskundorozsmán az összes szelektív hulladékgyűjtő-szigetet felszámolták. Archív fotó: Karnok Csaba

Az igazgató megjegyezte, a szigetek felszámolását az is indokolja, hogy augusztus 2-án megnyit az új szőregi hulladékudvar, mely a közeli Újszeged szelektált hulladékát is képes lesz befogadni. Kiemelte, év végéig üveg­gyűjtő pontokat is kialakítanak, ezekről már folyamatban van az egyeztetés a társasházak lakóival, képviselőivel.

Mindemellett persze a városlakók egy része illegális hulladéklerakónak használja a gyűjtőszigeteket, emiatt heti hulladékgyűjtő, az illegálisan elhelyezett szemetet eltakarító céljáratokat kellett beállítani.

Tehát ez is indokolta a szigetek megszüntetését.

Makrai László beszámolt arról is, hogy a felszámolások után 37 gyűjtősziget marad Szegeden, ezek jellemzően lakótelepeken vannak. Itt fegyelmezettebb, jogszabálykövetőbb a lakosság.

De az újszegediek sem maradnak gyűjtőedények nélkül, hiszen a Bal fasoron, a Temesvári körút sarkán és a Csanádi utcában is rendelkezésükre állnak a szelektív szemetesek.

A városlakók egy része illegális hulladéklerakónak használja a gyűjtő- szigeteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában