Húsz éve szűrnek a településen

2021.07.28. 16:43

A véradók is elmentek a csengelei egészséghétre

Egészséghetet rendeznek Csengelén az önkormányzat szervezésében. A rendezvénysorozatnak már két évtizedes hagyománya van. Eddig is fontos programok várták a helybelieket, és így lesz ez a következő két napon is.

Imre Péter

Csengele. 20210728. Egészséghét a faluházban. Képen: Vígh Istvánné és Kurgyis Mária. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Rendszeresen részt veszek az egészséghéten, kíváncsi vagyok az értékeimre, az általános állapotomra

– közölte Kurgyis Mária, aki vérnyomását és vércukorszintjét mérette meg szerdán, a hagyományos, már legalább két évtizedes múltú, önkormányzati szervezésű egészséghéten, melyet a faluházban, az egészségházban és a parkban tartanak.

A vizsgálatot végző körzeti nővér, Vígh Istvánné megjegyezte: mindig nagyobb volt az érdeklődés, amikor tüdőszűrést is végeztek, annak eredménye ugyanis sokaknak kellett a munkaalkalmasságihoz, illetve a koleszterinszint mérése is népszerű volt. Ilyenkor csaknem 100-an jelentek meg.

– Akkor hosszú sorok kígyóztak, most kisebb az érdeklődés

– jegyezte meg.

Kurgyis Mária megmérette vérnyomását és vércukorszintjét is a csengelei egészséghét szerdai napján. Fotó: Frank Yvette

A tüdőszűrést Kurgyis Mária is hiányolta. A kínálat így is gazdag: hétfőn a parkban Zsolnai Tamás vezényletével zumba, majd szabadtéri jóga várta a Móra fáknál a lakosokat, ahová a faluháztól kerekeztek ki a résztvevők. Kedden és szerdán – mint már volt róla szó – vércukor- és vérnyomásmérést tartottak a faluházban, a parkban délelőtt gyermekprogramok várták a kicsiket Miklós Andrea közreműködésével, és vért is adhattak a „bátrak”, szerdán tizenöten a vállalkoztak erre.

– Általában 24-25 véradónk van, a mostani kisebb létszámot szerintem a nagy, szinte elviselhetetlen hőség és az aktuális mezőgazdasági munkák befolyásolták

– közölte tapasztalatait Törköly Ágnes, a faluház vezetője.

A nagy hőségben kevesebb a véradó.

A programok csütörökön és pénteken folyatódnak az egészséghéten. Csütörtökön 10-től 14 óráig a Kisteleki Egészségfejlesztési Iroda jóvoltából dietetikai tanácsadás, illetve csontsűrűségmérés lesz a védőnői tanácsadóban, ezekre bejelentkezés szükséges. Ezt követően 15 és 17 óra között urológiai szűrést – prosztataszűrés, vizelési panaszok kezelése, vizelettartási panaszok – tartanak az egészségügyi központ védőnői részében, ahol Molnár Sándor várja az előre bejelentkezetteket.

A zárónapon 9 és 10 óra között Ringató elnevezéssel kisgyermekkori zenés foglalkozás lesz a parkban a 3 évesnél fiatalabb kicsiknek.

Fontos, hogy a vizsgálatok mindegyike ingyenes, ezekre jelentkezni Ilia Nikolett védőnőnél lehet a 30/ 728-1434-es telefonszámon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában