Sokan lomtalanításhoz használják

2021.07.29. 07:13

Akadozik a sárga kukák ürítése Szegeden – Fotók

Munkaerőhiány miatt akadozik a szelektív hulladék elszállítása Szegeden. A Kht. igazgatója szerint azonban sok nem oda való hulladékot is beledobálnak a sárga kukákba, ezért is telnek meg olyan hamar. Ez ráadásul az újrahasznosítást is akadályozza.

Munkatársunktól

A lakótelepeken gyakori, hogy lomtalanításhoz használják a sárga kukákat. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Rókus városrészben élő olvasónk kereste fel szerkesztőségünket azzal a panasszal, hogy nem szállítják el rendszeresen a szelektív hulladékot a lakótelepekről. Mint írta, miután kihelyezték a sárga kukákat, egy ideig hetente két alkalommal, ütemezés szerint ürítették azokat, azonban néhány hete valami történt: tíz napig gyűlt a hulladék, mire elvitték, az elmúlt időszakban pedig szintén ritkábban ürítették a szokásosnál.

Mint írta, ennek következtében az egész városrész tele van hulladékkal, miután ugyanis a sárga kukák megtelnek, a szemetet a lakók azok mellé helyezik.

Az ügyben megkerestük Makrai Lászlót. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, valóban előfordult, hogy a szelektív hulladék lakótelepi szállítása csúszott néhány napot, ennek oka a munkaerőhiány. Bár folyamatos a felvétel, kevés jelentkező van rakodó – ismertebb nevén kukás – munkakörre. Hozzátette: a problémát fokozza, hogy tapasztalataik szerint a lakótelepeken nemrég bevezetett szelektív gyűjtés lakossági gyakorlata még nem megfelelő.

– Bizonyára a tanulási fázis miatt, a sárga szelektív konténerekbe jelentős kommunális és lomhulladék, ruha és ágynemű is kerül, mely azonnal megtölti azokat. Így a többlet mellé kerül

– mondta.

Makrai László megjegyezte: azzal, hogy nem oda való hulladékot is beledobálnak, a beérkező szelektív hulladék korábbi 75 százalékos hasznosítható aránya a lakótelepekkel 50 százalékra romlott. Előfordul, hogy több tonnányi szállítmány alkalmatlan válogatásra, így lerakásra kerül. Ezért kérik a lakosságot, hogy a sárga konténerekbe csak szelektált, laposra taposott csomagolási hulladékot tegyenek, üveg kivételével.

Öblösüveget a 37 szelektív gyűjtősziget zöld „gombáiba”, illetve a 8 szegedi hulladékudvarba lehet leadni. Lomhulladékért a zöld számos bejelentést követően házhoz mennek, a konyhai hulladékot pedig a kommunális hulladékgyűjtő konténerekbe kell tenni, melyet a lakótelepen heti háromszor gyűjtenek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában