Akikért a harang szól

2021.07.20. 16:35

Felvonulással, hadi bemutatókkal és konferenciával emlékeznek a diadalra

A nándorfehérvári diadal emlékére, 565. évfordulójára címmel harangtörténeti konferenciának ad otthont a Szegedi Dóm Látogatóközpont július 23-án, pénteken.

Munkatársunktól

20210307 Szeged A koronavírus járvány terjedése miatt elmaradnak a templomokban a nyilvános szentmisék. Képen: szegedi dóm. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A tanácskozáson mások mellett Kohári Norbert történész, Poór Péter harangkutató, egyetemi adjunktus, Kiss Norbert egyháztörténész és Horváth Gábor tanszékvezető főiskolai tanár tart előadást. A prezentációkból megismerhetik az érdeklődők a déli harangszó, továbbá a Székelyföld és a Dóm Hősök harangjának, valamint a Dóm téri harangjátékos óramű történetét.

A konferencia regisztrált résztvevői toronylátogatáson és a Fogadalmi templom orgonáját bemutató előadáson is részt vehetnek.

A 16. Nándorfehérvári Emléknapok programsorozat szombaton délelőtt 9.30 órakor folytatódik, ahol a Klauzál téri gyülekező után zenés-zajos felvonulás várja az érdeklődőket dobosokkal, zenészekkel és zászlóvivőkkel. Majd a Mátyás téren 10.30 órától színes programkavalkád várja a megjelenteket, mely során kicsik és nagyok egyaránt találhatnak kedvükre való kikapcsolódási lehetőséget.

A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tánc- és harcbemutatóval, az Oroszlánszív Lovagrend középkori fegyver és hadi bemutatóval készül.

Kora délután a tűzfegyverek és a lovagi bajvívás fortélyaival ismerkedhetnek az érdeklődők, este középkori muzsikát és táncházat kínálnak a megjelenteknek. A nap folyamán továbbá kézműves vásár és foglalkozás, kolostori termékek vására, gyermek lovagi torna, apródiskola, sárkányösvény interaktív játék és ugrálóvár, katonai toborzósátor és hadibemutató várja a családokat. A programsorozat 21 órakor a Lángoló Leguánok tűzzsonglőr attrakciójával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában