Megszólalt délben az emlékharang a laktanyánál

2021.07.22. 16:57

Az összetartozásra, a hősökre emlékeztek

A nándorfehérvári diadal emléknapján, június 22-én csütörtökön, öt perccel 12 óra előtt kezdődő közös ünnepséget tartott a vásárhelyi önkormányzat és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

A vásárhelyi laktanya előtt elhelyezett emlékharangnál 2011 óta minden évben közös koszorúzással emlékeznek az 1456. július 22-i győztes csatára és a hősi halottakra. Arra a napra, amikor a középkori keresztény magyar királyság déli kapujának tartott végvárat Hunyadi János megvédte a muszlimok támadásától.

Fotó: Tábori Szilvia

A csatát megelőzően pápai rendelettel bevezetett déli harangszó Európában, azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet.

– Ezen a napon különös büszkeséggel tölthet el minden vásárhelyi polgárt az a tudat, hogy a világraszóló diadalt kivívó keresztes harcosok között eleink is ott voltak. Hiszen minden történelmi körülmény azt igazolja, hogy ennek az ősi településnek a jobbágyai, mint keresztes védők, ott voltak a nándorfehérvári viadalon – mondta megemlékező beszédében Berényi Károly alpolgármester.

Fotó: Tábori Szilvia

Harminc éve, 1991-ben a rendszerváltás után Für Lajos történész, mint hadügyminiszter városunkba látogatott és egy harangot ajándékozott az akkori Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárnak, akik a Vásárhelyi Városvédő és Szépítő Egyesülettel közösen egy haranglábat emeltek. Nemcsak a keresztény világban minden délben megkonduló harangok, de a vásárhelyi laktanya kapujában fölállított, az őr által szintén delente meghúzott kis harang szavával is üdvözlik a győztesen hazatérő ferences szerzetes, a földesúr-hadvezér és a hódmezővásárhelyi jobbágyhősök emlékét nap mint nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában