Megemlékezés

2021.07.16. 18:27

„Egyik szemükből könny az, ami kifolyik” – Cseh Tamásra emlékeztek

Mi más is lehetnék: csak csönd neked – hangzott el a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás dalának sora pénteken a dorozsmai könyvtárban. Emlékesttel tisztelegtek az előadóművész előtt az Ascher Oszkár Színház tagjai.

Kiss Anna

Szeged, 20210716. Cseh Tamás emlékest a kiskundorozsmai könyvtárban. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

– Csaknem 50 év korlenyomatát kaptuk meg örökségül Bereményi Gézától és Cseh Tamástól. Ne felejtsük el azt, az egy dolog, hogy Bereményinek zseniálisak a szövegei, de Cseh Tamás gitárjáték magán viseli az 1970-es évek egyszálgitáros tradícióit

– mondta el lapunknak Hegyi Norbert, az Ascher Oszkár Színház színésze.

Kollégájával, Joós Tamással pénteken a dorozsmai könyvtárban adták elő az „Átlátszó víz legyen” című műsorukat, amellyel a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás előtt tisztelegtek. Az előadók 2013-ban határoztak úgy, hogy Cseh Tamás születésének 70. évfordulójára emlékestet készítenek, amelyet először a színházban mutattak be, majd ezt követően az ország több pontján volt látható, sőt még Kanadába is elvitték.

– Több mint 100 előadás van már mögöttünk, a Déryné Programban pedig idén májustól októberig 35-40 előadás lesz, szeptember 11-én Szegedre is visszatérünk, akkor a Pinceszínházban tartunk emlékestet. A műsor nagy része Cseh Tamás és Bereményi Géza életművének a bemutatásáról szól, de van benne egy dal, amelyet szándékosan azért illesztettünk be, hogy megmutassuk, Bereményi Gézán kívül Tamás Csengey Dénessel is dolgozott – magyarázta Joós Tamás.

Az esten leginkább az ikonikus dalok voltak hallhatóak, de persze néhány olyan csemegét is kapott a közönség, ami a legnagyobb rajongóknak is ismeretlen volt.

Az előadók elmondták, legalább nyolcvan százalékos a közönségük dalismerete a legtöbb helyszínen.

– Cseh Tamás egészen különleges technikával pengetett, amit mi nem próbálunk meg utánozni, egészen más módon játsszuk a dalokat. Ezek legtöbbje egyébként már népdalszerűen él tovább a köztudatban. Sokan nem is tudják, hogy az egy Cseh Tamás dal, de a szövegét ismerik, ilyen például a Csönded vagyok. Ez azt jelenti, hogy fantasztikus szövege van a dalainak, amelyek univerzálisak, mindig megmaradnak nekünk – hangsúlyozták a művészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában