20 év után váltottak ruházatot

2021.07.27. 13:20

Erdős és sivatagi terepen is bevált az új egyenruha

Húsz év után váltották le a magyar katonai ruházatot egy elődjénél jóval praktikusabb kialakítású, komfortosabb, hazai tervezésű változatra.

T. Sz.

Az afganisztáni katonai misszióban is bevált a honvédek egyenruhája. Fotó: Magyar Honvédség

Fotó: Magyar Honvédség

Az ezredforduló tájékán még legalább négy-öt különböző, az évszakokhoz, az időjáráshoz, a különféle missziós terepviszonyokhoz, a hazai környezeti adottságokhoz alkalmas ruházattal szereltek fel egyetlen katonát – fogalmazta meg gondolatát a vásárhelyi laktanya ruházati raktárának vezetőjeként Forgó Zoltán zászlós a hosszú évek alatt, külföldi hadseregek egyenruháinak tanulmányozásával kifejlesztett öltözetről.

Hozzátette:

a hazai terepen jól működő sötétbarna árnyalat a sivatagi hadműveletre nem felelt meg, és megint más kellett egy balkáni missziós feladathoz.

A mostani öltözet viszont ázsiai vagy közel-keleti külszolgálaton, de hazai terepen egyaránt jól használható – mondta Forgó Zoltán. Elmondta még: most mindössze kétféle, egy műveleti és egy kiképzési gyakorlót használnak. A szín és a forma kialakítása egyforma, az anyagösszetétel különbözik.

Az afganisztáni katonai misszióban is bevált a honvédek egyenruhája.
Fotó: Magyar Honvédség

Évekig a magas pamuttartalom volt a minőség ismérve, az új fejlesztések ezt már meghaladták. A légáteresztő képesség értékes tulajdonság intenzív igénybevételnél, különösen, ha a ruha viselője olykor nehéz extra felszerelésekben, például repeszálló mellényben teljesít szolgálatot.

A komfort elvárás, kevesebb sallanggal egy­szerűbb a koncentráció, ilyen-olyan kényelmetlenség még a hétköznapokon is könnyen elvonja a figyelmünket.

A szabadabb mozgást segíti a denevérujjas kialakítás vagy a kívül hordható zubbony. A korábbi betűrt változat terepen nem mindig volt praktikus: ki­húzódott, beleakadt a derékrészen elhelyezett speciá­lis felszerelésekbe. A katonai a sportruházathoz hasonlóan légáteresztő, antisztatikus és rugalmas, ugyanakkor strapabíró anyagból készül. Ez az alapanyag bizonyos szintig lángállóságot is biztosít a szövetnek.

Mint azt Forgó Zoltán el­mondta: belga, horvát, lengyel, olasz, cseh és holland hadseregben rendszeresített hadi gyakorlókat tanulmányoztak a szakemberek. Végül a legkisebb sűrűségű, könnyen szellőző holland anyagot választották ki a hazai műveleti gyakorlóhoz. A zöldes árnyalatú, úgynevezett Coyote színvilág erdős és sivatagi környezetben is védelmet nyújt, multicam mintázatú, így jobbak az álcázási eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában