Helyi közélet

2021.07.14. 06:36

Felvették a harcot a tumorokkal

Munkatársunktól

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei. Fotó: Bobkó Anna

Fotó: Picasa

A tumorellenes immunterápia hatékonyságát vizsgálták az elmúlt három évben a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei. Legújabb ku­­tatásuk eredményét a világ egyik legelismertebb, rákkutatással foglalkozó természettudományos szakfolyóiratában, a Nature Cancerben publikálták – közölte lapunkkal az SZTE. Az egyetem beszámolójából kiderült, a tumorellenes immunterápiát célzó kutatás eredményei segíthetnek eldönteni, kik azok a tumoros betegek, akiknél po­tenciálisan hatékony lesz az immunterápia, és kik azok, aki­­ket más gyógyszerekkel ér­demes kezelni.

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont szakemberei.
Fotó: Bobkó Anna

– A terápia segítségével a szervezet tumorellenes im­munválasza erősíthető fel, amely akár áttétes tumorok teljes elpusztítását is eredményezheti. Bár az immunterápia óriási lépés volt az előrehaladott tumorok kezelésében, a betegek egy jelentős hányada nem reagált rá. Ezért tartottuk fontosnak az olyan tényezők beazonosítását, amelyek meghatározzák a terápiára adott választ. Kutatásunkban felve­tett kérdéseink leginkább a tüdőrákkal és melanómával küzdőkre terjedtek ki – számolt be Manczinger Máté adjunktus, a projekt szakmai vezetője.

Az SZTE adjunktusa ki­­emelte, hogy a megfelelő tumor­ellenes immunválasznak nemcsak az immunterápia során, hanem egész életünkben rendkívüli a jelentősége. Ezt bizonyítja, hogy sokkal fo­­gékonyabbak a tumoros meg­­betegedésekre azok az em­­berek, akik súlyos immunhiányos állapotban, például AIDS betegségben szenvednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában