Egy egész szállítmányt elszennyezhet az ételmaradék

2021.07.01. 07:00

Főtt tészta és kenyér a szelektívben

A panelházas övezetekben, ahol eddig nem volt házhoz menő szelektív gyűjtés, nem mindenkit érdekel, melyik kukába mit lehet dobni. Egyetlen adag rothadó konyhai szemét egy egész szállítmányt használhatatlanná tehet.

Farkas Judit

Tilos konyhai maradékot a sárga kukákba dobni. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A szervezett szelektív hulladékgyűjtés egy fontos lépésének gondoltuk, amikor városszerte kiosztották a sárga kukákat: magán- és társasházak is kaptak ezekből. Az hamar kiderült, hogy nem mindenki értékeli a lehetőséget: a Kereszttöltés utcában februárban gyújtottak fel egy szabálytalanul, szabadban tárolt gyűjtőedényt, a tűz két autóra is átterjedt, a lángoktól néhány méterre volt a ház gázvezetéke.

Tilos konyhai maradékot a sárga kukákba dobni.
Fotó: Török János

Az utóbbi napokban arról kaptunk panaszt, hogy a rendeltetésszerű használat sem megy mindenkinek.

Olvasónk azon bosszankodott, hogy van aki a penészes kenyeret, főtt tésztát, más ételmaradékot is belehajítja: nem viszi el a kommunális szemetesig.

Megkérdeztük Makrai Lászlót, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatóját: tapasztalják-e nagyobb mértékben, hogy kommunális hulladék kerül a szelektív hulladékgyűjtőkbe? Társas- vagy magánházaknál fordul-e ez inkább elő? Makrai László elmondta, hogy a magánházas övezetekben, ahol eddig sárga zsákos rendszerben működött a szelektív hulladékgyűjtés, nem tapasztalják a problémát.

A társasházas, panelházas övezetekben jellemző inkább, ahol új ez a fajta gyűjtés, és eddig csak gyűjtőszigeteken volt lehetőség lerakni a szelektíven válogatott hulladékot.

Ráadásul sok helyen kültéren tárolják a sárga edényt, ami nem szerencsés és nem is szabályos.

– A szelektív hulladéknak szánt sárga kukákba nem csak műanyag, fém és papír, hanem konyhai, kommunális szemét, szerves anyag, ételmaradék is kerül. Van, aki nem foglalkozik vele, milyen kukába dobja ki a konyhai szemetet: vagy nem érdekli, vagy szándékos hanyagságból. A korábbi 75 százalékos hasznosíthatóság leromlott 50 százalékra – foglalta össze az igazgató.

Teljes szállítmányokat tehet alkalmatlanná, ha konyhai hulladék keveredik a szelektív közé, mert az ételmaradékok, növényi maradványok megrohadnak, elfolyósodnak, beszennyeznek mindent.

A szelektív hulladék egy futószalagra kerül, ahol kézzel válogatják. A bomlékony szerves anyag, amit beledobnak közé, már a konyhában elkezd erjedni. A szalagon a válogatók elé kerül, ha másra nem, legalább ezekre az emberekre legyünk tekintettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában