Vezető altisztekké válnak majd a honvédek

2021.07.01. 20:51

Hivatásuk a haza védelme

Lövész, műszaki, valamint páncélos és gépjárműtechnikai ismereteket sajátítanak el azok a fiatalok, akik a sikeres záróvizsga után altisztekké válnak. Hogy miért van erre szükség, és az avatás után milyen feladatokat látnak el, arról Gombos Sándor főtörzszászlós beszélt lapunknak.

Kiss Anna

20210621 Hódmezővásárhely Képzik a páncélos és gépjárműtechnikai altiszteteket. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Bár a legtöbb intézményben a június az oktatás és a tanulás végét jelenti, azonban a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál javában zajlik a képzés.

Lövész, mű­­szaki, valamint páncélos és gépjárműtechnikai ismereteket sajátítanak el a fiatalok, akik a sikeres záróvizsga után altisztekké válnak.

– 2019-ben elindult a Magyar Honvédségnél az új típusú képzési rendszer, ami egy egymásra épülő, ötlépcsős képzést foglal magába. Ennek második lépcsője az altisztképzés. Ennek a szakmai képzése folyik jelenleg Hódmezővásárhelyen. Mindhárom tanfolyam két csoportot céloz meg. Az érettségi után, a toborzóirodákon keresztül jelentkező fiatalok részesülhetnek a képzésben, valamint azok is, akik már évek óta katonák, és egy belső toborzás során jelentkeztek az oktatásra, mert a legénységi állományból altiszti állományba szeretnének lépni – avatott be a részletekbe Gombos Sándor főtörzszászlós.

Képen: Gombos Sándor főtörzszászlós
Fotó: Karnok Csaba

Több hónapos kiképzés

Elárulta azt is, hogy mindegyik képzésnek alapfeltétele az érettségi, de a páncélos és gépjárműtechnikai képzés esetén az autószerelő, karosszérialakatos, mezőgazdasági szerelő vagy autóvillamossági szerelői szakképesítés is elvárt. Aki a polgári életből jelentkezik, annak 18 hétig tart a tanulás, míg aki már katonaként vesz részt az oktatáson, annak 12 hét. Az elméleti képzést követi a szakmai tanfolyam, ami egységesen 20 hét mindkét csoport számára.

– Természetesen az érettségi után erre a pályára indulóknak előbb meg kell felelniük a mentális, fizikai és egészségi elvárásoknak is, a kiképzésük csak ezután kezdődhet el – tette hozzá.

Vár rájuk a Hősök tere

Gombos Sándor elmondta, a lövész szakon tanulók a harctevékenységeket és a különböző, lövészeknél rendszeresített fegyvereknek a kezelését sajátítják el, valamint vezetés­elméletet is tanulnak, ugyanis a képzés után ők vezetik majd a harcoló állományt.

A műszaki szakot végzettek szintén vezetői beosztást kapnak, ők a lövész katonák feladatainak a végrehajtását segítik leginkább. Hozzátette, a páncélos és gépjárműtechnikai ismereteket szerzők pedig a dandár járműveit tartják karban, javítják és szükség esetén vontatják. Ők a napjaikat leginkább a javítóműhelyben és környékén töltik.

BTR-80 páncélozott szállító harcjármű
Fotó: Karnok Csaba

– A cél az, hogy fizikálisan és mentálisan nagyon jól felkészült, szakmáját kiválóan ismerő és művelő, vezető altiszteket képezzünk. A Magyar Honvédségnél biztosított az élethosszig tartó tanulás, rá­adásul nyelvtanfolyamokon is részt vehetnek a katonák, éppen ezért egyre több olyan altisztünk van, akik nagyon jól beszélnek angolul vagy németül – osztotta meg lapunkkal.

Altisztavatás júliusban

A főtörzszászlós hangsúlyozta, az altiszti beosztás nem munkahely, hanem hivatás, amit szívvel és lélekkel lehet végezni, és bár ez sok áldozattal jár, de megannyi szépsége is van. A hamarosan záróvizsgázó mintegy 40 fiatal hivatalosan július 17-én válik altisztté, ekkor lesz ugyanis az altisztavatás Budapesten, a Hősök terén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában