Szeged

2021.07.15. 17:09

Ingyen tanulnak úszni az Ágotás gyerekek – Fotók

Hetente kétszer ingyenesen járhatnak úszni a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában élő gyerekek. Csütörtök az egyik csoport a Partfürdőn, a másik az Aquapolisban edzett. Sokan a programnak köszönhetően tanulták meg ennek a sportágnak az alapjait.

Timár Kriszta

A Partfürdő medencéjében a teljesen kezdők is biztonságban érezhetik magukat. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató különböző ingyenes sportolási lehetőségeket biztosít a nevelőszülő hálózatban, illetve a gyermekotthonokban élő fiatalok számára. A legnépszerűbb a foci, de asztaliteniszezhetnek és atletizálhatnak is szervezett körülmények között, illetve két évvel ezelőtt az ingyenes úszásoktatást is elindították.

– Szegeden a Partfürdőn, illetve a Napfényfürdő Aquapolisban úsznak a gyerekek. Bár a pandémia miatt ez a program hosszú ideig szünetelt, a vakáció kezdetén ismét elindítottuk a tanfolyamokat. Jelenleg 60 fiatal jár az edzésekre, mindenki hetente kétszer

– mondta el Gera Edit általános főigazgató-helyettes. Hozzátette: az állami támogatásnak köszönhetően a szolgáltató nemcsak a belépőket finanszírozza, hanem minden, az úszásoktatáshoz szükséges eszközt, sőt a gyerekek számára úszósapkát és úszószemüveget is.

Csütörtök reggel nagy lelkesedéssel érkezett meg a Partfürdőre az a maroknyi csoport, akik erre az időpontra voltak beosztva. Ádándi-Kiss Gyula edző először rövid szárazföldi bemelegítést tartott a gyerekeknek, aztán ő maga is vízbe csobbant velük.

– Bár kiscsoportos foglalkozásokat tartok, mivel különböző életkorú gyerekek vannak együtt, eltérő tudással, lényegében mindenkivel külön kell foglalkozni. Van, aki itt kezdte elsajátítani az alapokat és már 1200 métert is leúszik 3 úszásnemben, mások még csak most kezdik a tanulást

– mesélte.

A 14 éves Hajnalka például már 8 éve megtanult úszni, ettől függetlenül kihasználta a lehetőséget, hogy hetente kétszer sportolhat.

– Jól érzem itt magam, mert kikapcsol és ellazít. Bár a kortársaimmal jobban szeretek együtt lenni, mint ilyen kicsikkel, de az edző jó fej, szóval jól érzem magam

– mesélte.

A 8 éves Noel a bátyjával együtt jár az edzésekre.

– Már tudok hátúszást, meg kézúszást

– büszkélkedett a kisfiú. Hozzátette: örül, hogy megtanulhat úszni. Nevelőszülője, Savanya Lajosné Márti mindehhez hozzátette: ő pedig annak, hogy a két fiúnak van hol levezetnie a felesleges energiát. – Jól megy nekik az úszás, imádják is. Már el is határoztuk, hogy szeptembertől elkezdik a vízilabdát – mesélte.

Késő délelőtt a Napfényfürdő Aquapolisban is edzett egy csoport, ők két csanádpalotai otthonból érkeztek. A 14 éves Lestyán Kálmán Alex rendszeresen sportol, focizik. Úszni elmondása alapján tudott, igaz csak mellen.

– Gyula bá’ tanított meg a hátúszásra, percek alatt elsajátítottam, most azt gyakorlom majd

– mondta magabiztosan a fiatalember.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató idén nyáron több más településen is intenzív, két hetes úszótábort szervez. Augusztusban például Makón is indul egy turnus nevelőszülőknél élő gyermekek számára. A Dél-alföldi régióban összességében ezen a nyáron több mint 400, állami gondoskodásban élő gyermek tanulhat meg ingyen úszni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában