Helyi közélet

2021.07.02. 13:36

Itatókkal segíthetjük a szomjazó madarakat

A kánikula a madarakat is megviseli, itatók kihelyezésével segíthetjük őket. Fontos, hogy biztonságos helyet válasszunk, és ügyeljünk a víz tisztaságára.

Tóth A. Péter

A madarak is sokat isznak és szívesen fürdenek a nagy melegben. Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Mi, emberek gyakran megszomjazunk, pláne nyáron. Ugyanez igaz a madarakra is. Megfelelő mennyiségű, tiszta innivalót kell számukra biztosítani. Az itató kihelyezése jó lehetőség a megfigyelésükre is – mondta Lovászi Péter, a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának vezetőségi tagja.

A biológus hozzátette, azon túl, hogy isznak a vízből, nagyon szeretnek fürdeni is, aminek egészségügyi oka van. Az élősködőket próbálják távol tartani maguktól.

A madarak is sokat isznak és szívesen fürdenek a nagy melegben.
Fotó: Török János

A szakember szerint sekély, néhány centiméteres vízoszlop bőven elég a madaraknak, erre a célra kiválóan alkalmas egy cserépalátét. A vízbe érdemes egy-két nagyobb kavicsot elhelyezni, hogy arra állhasson a madár. Az itató lehetőség szerint folyamatosan vízzel teli legyen, és fontos, hogy rendszeresen cserélni kell a vizét.

Ügyeljünk rá, hogy a víz friss és algamentes legyen.

Rendszeresen ki kell mosni a tálat, ugyanis vannak olyan élősködők, amelyek megbetegíthetik a madarakat. Körültekintően kell elhelyezni az itatónkat, ha macskák járnak a házban vagy a kertben, akkor számukra meg­­közelíthetetlen, csendesebb helyre tegyük a tálat.

– Nálunk, a kertben a régi, ásott kút teteje le van fedve, erre a félárnyékos helyre telepítettem az itatót. A másik tálat pedig egy gyümölcsfa tövébe, a mulcs közé rejtettem. A városokban gyakran előforduló fajták, fekete rigó, mezei veréb, zöldike, tengelic, balkáni gerle és örvös galamb egyaránt vendég lehet az itatónál. A fecskéket azért nem tudjuk így megfigyelni, mert azok röptükben isznak, nagy vízfelület kell ne­­kik, ahonnan azonnal továbbszállnak. Leggyakrabban a fo­­lyópartok mentén oltják szomjukat – fejtette ki a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában