A Gripen-szimulátor volt a legnépszerűbb

2021.07.29. 15:07

Karabélyos váltófutás és vadászgép-szimulátor is volt a honvédelmi táborban – Galéria

Aki nem látott még 12-15 éves gyerekeket karabéllyal a kézben futva versenyezni, mindenképpen látogasson el a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi táborába, de csak jövőre, mert az ideinek épp pénteken lesz vége. Csütörtökön még komoly feladatokat kaptak a gyerekek.

Suki Zoltán

Honvédelmi tábor a volt határőr laktanyában. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Gál József százados elmondta, hogy a karabélyos váltófutás után a gyerekek egy kis pihenő és frissítő után a szomszédos erőbe mentek, ahol paintball fegyverekkel gyakorolhatták a célba lövést.

A legnépszerűbb program ez lett volna, ha a Honvédelmi Minisztérium nem küld le egy igazi vadászrepülőgép-szimulátort.

A százados szerint ez az egyik legmodernebb ilyen szimulátor, ami majdnem olyan, mintha a hadsereg egyik Gripenjét vezetnék a gyerekek. Hasonlóval gyakorolnak az „igazi” pilóták is, csak az ő szimulátoruk nagyobb, és nem egy kisteherautó rakterében van kialakítva, hanem egy külön épületben állították fel Kecskeméten.

A gyerekeket innen és a lőgyakorlatról alig lehetett elrángatni, vagyis alig lehetett volna, ha nem honvédelmi táborban vannak. Gál József azt is elmondta, hogy – ahogy a katonaságnál – a táborban is van ébresztő és takarodó, a gyerekeknek vezényszavakra kell cselekedniük, de persze azért nem vérre megy a játék.

Mobiltelefont viszont nem használhatnak, csak esténként néhány percre, amíg a szüleikkel beszélnek.

Azonban, hogy ez probléma lenne, egyik táborlakón sem látszott, sőt mindegyik gyerek azt mondta, hogy ha teheti, visszajön jövőre is. Ami koránt sem biztos, hogy sikerül, mert a Magyar Honvédség táboraiba sokszoros volt a túljelentkezés idén is.

A Magyar Honvédség 2016 óta szervez honvédelmi táborokat, a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljnak pedig a mostani volt a második tábora Tiszaszigeten, a volt határőr laktanyában. A gyerekeket két turnusban fogadták, most és a múlt héten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában