A makóiak háborognak, a cég szerint azonban nincs nagy változás

2021.07.12. 16:40

Korlátozták a heti zöldhulladék-szállítást

E hónaptól a szolgáltatást végző cég korlátozta a hetente elszállított zöldhulladék mennyiségét Makón, ami miatt a városban sokan háborognak. A társaság azt mondja, egy átlagos kertes ház lakói nem járnak rosszul a változtatással.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Zöldhulladékkal teli nejlonzsákok lepték el az elmúlt napokban az utak mentét Makó kert­­városi részeiben. A felszaporodott szemeteszsákok oka, hogy a szemétszállítást végző cég változtatott az eddigi gyakorlaton.

Eddig ugyanis lényegében korlátozás nélkül vitték el a bezsákolt vagy kötegelt zöldhulladékot, e hónaptól viszont hetente csak egy átlátszó, a cég által megjelölt 120 literes zsákot kap minden háztartás. Ha valakinek ennél több kell, vásárolhat további zacskókat, darabja 289 forint plusz áfa. Ahogy a fák tövét az ott maradt zsákok, úgy árasztották el a közösségi oldalakat a változtatás miatti panaszok.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy egy zsák hetente kevés.

A helyzetet a szolgáltató cég, azaz a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, Schauer Tamás és jogi képviselője, Balics István igyekezett tisztázni.

Elhangzott, hogy továbbra is minden héten, azaz évi 52 alkalommal viszik el a zöldhulladékot, ami a központilag előírtnál jóval több, az ugyanis mindössze 12 alkalommal követeli ezt meg. Az esetlegesen szükséges pluszzsák árát központilag határozták meg. A szolgáltató álláspontja szerint ez nem nagy változás, és a 120 literes zsák elég egy átlagos családi ház heti zöldhulladékának összegyűjtéséhez. Aki nem kapja meg, a cég irodájában kaphat.

A korlátozásra azért van szükség, mert úgy gondolják, bizonyos mennyiség felett a gyűjtés költségeire nem elég már a szolgáltatási díj.

Lapunk azt is megtudta, hogy a gallyakat összekötve, kitéve továbbra is elviszik, és változatlanul lerakhatnak a makóiak legfeljebb 350 kilónyi hulladékot a hulladékudvaron is fejenként. Alternatív lehetőségként pedig szorgalmazzák a házi komposztálással történő kezelést, amelyhez gyűjtőedényt szintén ingyen lehet átvenni a hulladéklerakó udvarban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában