Mostoha bánásmódot kapnak

2021.07.09. 15:21

Márki-Zay Péter: helyiséggazdálkodási okból kell kiköltöznie a roma önkormányzatnak

Cigány és cigány között tesz különbséget a hódmezővásárhelyi városvezetés. Ez súlyos diszkrimináció! – állítja Mezei Vidor, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat frissen kinevezett elnöke. Az is felháborította, hogy a cigány önkormányzatot a városvezetés kitette a városházáról egy lepusztult Serháztér utcai épületbe, egy internet nélküli, 10-15 négyzetméteres helyiségbe.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Dr. Rafael Balázs Leándrosz mint nemzetiségi képviselő, és én mint a cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke, július 7-én tettünk esküt. A város pol­­gármestere, Márki-Zay Péter nem tisztelt meg bennünket a jelenlétével. Ezen az elmúlt hetek történései alapján nem is csodálkozunk. A városvezetés mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítsen bennünket, mostohán kezelnek bennünket, ellenzékben lévő cigányokat – mondta Mezei Vidor.

A Firosz került többségbe

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat személyi összetétele nagyon megváltozott. A 2019 őszén eredetileg megválasztott képviselők közül már csak egy fő maradt a testületben. Ketten lemondtak, ketten pedig elhaláloztak. 2019 októberében a polgármestert támogató Phralipe győzött Hódmezővásárhelyen, most viszont már az újonnan bekerült Firosz képviselői vannak többségben, akik köztudottan a másik oldalt, a Fideszt támogatják.

Egy asztal, öt szék fér be az új irodába

– Az eskün tudtuk meg, hogy új irodánk lesz. A nemrégiben elhunyt Mátray Attila vezette cigány önkormányzatot Márki-Zay Péter beköltöztette a városházára. Minket viszont kipateroltak a Serháztérre, egy pici, lepusztult irodába, ahol még internet sincs. Egy asztal és 5 szék fér be. Vagyis a városháza cigány és cigány között különbséget tesz. Ez erős diszkrimináció, és bűzlik a politikai megkülönböztetéstől. Mitől tart vajon a polgármester? Hogy belelátunk a városháza min­­dennapjaiba? Vagy attól, hogy hozzám naponta járnának fel majd a cigányok a problémájukkal, a megoldásra váró gondjaikkal, és ezt nem néznék jó szemmel? Nem fogadjuk el azt az irodát, akkor inkább a saját házamnál tartjuk az ülé­­seket, a fogadóórákat, azt úgyis jól ismerik a romák, hi­­szen számos alkalommal történt már nálam adományosztás – mondta Mezei Vidor.

A roma politikus azt is sérelmezi, hogy az önkormányzat a legutóbbi közgyűlésen létrehozta a Cigány Nemzetiségi Tanácsot.

Úgy értékeli, hogy ezzel a városvezetés a partvo­nalon kívülre akarja tolni a kisebbségi önkormányzatot, a szerepét pedig a számukra megfelelő személyi összetételű tanáccsal akarják átvetetni. A nemzetiségi önkormányzati posztjáról legutóbb a phralipés Matyi Sándor is lemondott. Mezei Vidor úgy tudja, ő a várományosa a nemzetiségi tanács elnöki posztjának.

Márki-Zay: nem teszünk különbséget

– Ingatlangazdálkodási és iro­­dahasználati okai vannak annak, hogy a Cigány Nemze­tiségi Ön­kormányzatnak új helyre kell költöznie – válaszolta megkeresésünkre Márki-Zay Péter polgármester. Azt tagadta, hogy cigány ember és cigány ember között különbséget tennének.

– Mi csak a tisztességes em­­ber és a bűnöző között teszünk különbséget, cigány és cigány, magyar és magyar között nem.

Márki-Zay Péter a tanács létrehozását azzal magyarázta, hogy az elhunyt Mátray Attila nagyon sok feladatot látott el a nemzetiségi önkormányzaton kívül is. Ezek továbbvitelére alakították meg a nemzetiségi tanácsot.

Azt is mondta, hogy a múlt héten hétfőn várta Mezei Vidort egy beszélgetésre, de ő lemondta azt, és új időpontot sem egyeztetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában