Az önkormányzat még mindig nem küldte el a kért ütemtervet és a játszótéri karbantartások dokumentációit

2021.07.23. 15:14

Márki-Zay Péter szerint a kormányhivatal záratta le a játszótereket, de ez nem igaz

Hatalmas a felháborodás Hódmezővásárhelyen a játszóterek miatt. Márki-Zay Péter polgármester a kormányhivatalra tolta a felelősséget a lezárások ügyében, pedig a jogszabály világosan fogalmaz. Amelyik játékelem nem felel meg az előírásoknak, azt el kell zárni a használóktól. Beszédesek a számok, a minősítő vizsgálaton a 127-ből 108 játékelem elbukott a városban.

Kovács Erika

20210720 Hódmezővásárhely Vásárhelyen 3 év alatt 100 milliót kell a játszóterekre költeni Márki-Zay Péter polgármester sajtótájékoztatója a Széchenyi téri játszótéren. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Márki-Zay Péter a július 20-i sajtótájékoztatón azt mondta, a kormányhivatal utasította a vásárhelyi önkormányzatot, hogy a 18 kötelező felülvizsgálaton átesett játszóteret lezárják.

– Július 7-én kaptuk kézhez az erről szóló határozatot. Két nappal később újabb határozat érkezett, vagyis még azt a 8 napos határidőt sem adta meg nekünk a kormányhivatal, amit az első biztosított. Közigazgatási bírságot helyeztek kilátásba, ha nem történik meg haladéktalanul a lezárás – mentegetőzött.

Mint korábban megírtuk, nem igaz, hogy 18 játszóteret kellett lezárni, hanem 18 játszótér 127 eleme közül 108-at. Igaz, vannak olyan játszóterek, ahol egyetlen játék sem felelt meg az előírásoknak.

– A vásárhelyi önkormányzat félrevezető kommunikációt folytat. Sem a játszóterek minősítéséhez, sem pedig a lezárásához nincs köze a kormányhivatalnak – szögezte le Juhász Tünde, a kormányhivatal vezetője.

– Tavaly július 31-én lépett hatályba a játszóterek, játszótéri eszközök biztonsági előírásaival kapcsolatos jogszabályváltozás, ami harmonizál az uniós előírásokkal. Kormányhivatalunk kora ősszel a megye valamennyi önkormányzatának részletes tájékoztatást küldött erről. Hódmezővásárhely önkormányzata áprilisban kérte fel a szakcéget azoknak a játszótereknek a minősítésére, amelyeknél ez szükségessé vált. A jogszabály egyértelműen fogalmaz: ha egy játékelem nem felel meg az előírásoknak, akkor azonnal el kell zárni a használók elől – mondta Juhász Tünde.

A tanúsítást végző cégnek az ellenőrzés eredményéről a kormányhivatalnak is kell egy példányt küldenie. A kormányhivatal a hiányosságok orvoslására cselekvési tervet kért az önkormányzattól.

– Ezt, valamint a játszótereken történt karbantartási előzményeket tartalmazó dokumentumokat kértük be az önkormányzattól július 7-én. Erre adtunk 8 napos határidőt, nem pedig a játékelemek lezárására, hiszen azt a jogszabály szerint a felülvizsgálati eredmény kézhezvétele után azonnal meg kellett volna tennie az önkormányzatnak. A mai napig sem érkezett meg sem az ütemterv, sem pedig a karbantartási dokumentáció – tudatta a kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában