Jelenleg is rendkívüli projekten dolgozik

2021.07.23. 17:35

Nívódíjat kapott Török Sándor, a balástyai bádogosmester

Nívódíjat kapott az Év Tetője versenyen egy balástyai bádogosmester. Török Sándornak nem ez az első szakmai elismerése. Több országos versenyen is díjazták már munkáit, és jelenleg is olyasmin dolgozik, amellyel pályázik majd szakmai elismerésre.

Timár Kriszta

Sándorfalva Török Sándor bádogos nívó díjat kapott 2021.07.22. Képen: Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Az Év Tetője Nívódíj pályázat fődíját idén egy balástyai bádogos hozta el fémlemezfedés szekcióban. Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének Aranykályha vándordíját a szakmai zsűri Török Sándornak ítélte oda egy hetényegyházi kúriaépület tetőfelújításának kivitelezéséért.

– A cég, melynek alapanyagával dolgozom, már kivitelezés közben javasolta, hogy nevezzek ezzel a munkával a versenyre

– mesélte lapunknak. A 100 éves kúria teteje azzal állította szakmai kihívás elé a bádogosmestert és két munkatársát, hogy rengeteg csomópont, torony és dísz, illetve bonyolult tagolások osztották részekre a munkaterületet különböző hajlásszögű találkozásokkal és élekkel.

– Volt olyan nap, amikor mindössze 10 négyzetméternyi fedést tudtunk csak feltenni. Azt hiszem, ez volt életem eddigi legbonyolultabb munkája. Végül hárman 65 nap alatt végeztünk a 400 négyzetméteres tetővel

– mesélte.

Török Sándor bádogos nívó díjat kapott. Jelenleg is különleges projekten dolgozik. Fotó: Török János

A balástyai bádogosmesternek nem ez az első szakmai elismerése: 2019-ben a kiskunmajsai fürdő gyermekmedencéjének kupolájával nyert országos második helyezést, de egy szegedi társasház is hozott már számára országos versenyen különdíjat. Jelenleg a sándorfalvi Nádastó Szabadidőpark bejáratának lemezfedésén dolgozik, amellyel szintén pályázik szakmai elismerésre.

– Ez is a bonyolultabb fedések közé tartozik, mert nem egyenes az épület teteje, törések vannak benne, hogy a napkollektorokat el lehessen majd helyezni rajtuk. Emellett nem csak a tetőt, hanem a lelógó felületek alját is lemezeljük, ez most nagy divat lett

– mesélt munkájáról.

A bádogosok régen kis kályhával dolgoztak, a Nívódíj ezt mintázza. Fotó: Török János

Török Sándor egyébként rendkívül keresett szakember: jelenleg jövő májusra írja már a megrendeléseket. Ez azonban nem csak szakmai sikerének köszönhető, vagy annak, hogy rendszeresen képzi magát és mindig elsajátítja a legmodernebb eljárásokat. Mint mondta, egyébként is nagyon kevés a szakember.

– Pedig fizikailag ez nem is olyan nehéz munka, hiszen a lemezeknek nincs nagy súlya, dobozban fel lehet hordani a tetőt a helyére. De valahogy azt veszem észre, a mai fiatalok már nem bírják a melót

– mondta.

A bádogosmester számára azért különleges a szakmája, mert az szerinte hihetetlenül kreatív.

– Nincs két egyforma tető, mindegyik külön kihívás. Sokszor rengeteget kell számolni, hogy megoldást találjunk a különböző felületek lefedésére, és persze fontos a precizitás, hiszen itt mindent méretre kell vágni és hajlítani. Ez egyfajta alkotás, ez az, amitől más, mint egy hagyományos építőipari munka. Nagyon örülök, hogy annak idején rábeszéltek erre a pályára, ma sem választanék mást – tette hozzá.

Véleménye szerint egyébként egyre nagyobb divat a tetők lemezes fedése, mert tartós és esztétikus, ráadásul bár gyorsan melegszik, gyorsan is hűl le, vagyis nem tartja sokáig a hőt. Nem véletlen, hogy kezdi egyre nagyobb arányban kiszorítani a cserepet, így évről évre egyre többen választják ezt a tetőfedési módot akár magánházak, akár középületek számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában