Helyi közélet

2021.07.01. 12:28

Nyáron is halálos mérgezést okozhat a szén-monoxid

Csongrád-Csanád megyében szerencsére még nem követelt életeket a szén-monoxid a kánikulában, de ez csak annak köszönhető, hogy volt CO-érzékelő az ingatlanokban, ahova a tűzoltókat riasztották.

Suki Zoltán

A balesetek megelőzhetők ilyen érzékelőkkel. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő kedden délután egy szegedi lakásban. A szegedi tűzoltók mérőműszerei is kimutatták a megemelkedett koncentrációt, a gázszolgáltató a lakók biztonsága érdekében leválasztotta a háztartást a gázvezetékről. A jelzőkészüléknek köszönhetően senki sem sérült meg.

A balesetek megelőzhetők ilyen érzékelőkkel.
Fotó: Karnok Csaba

Ezt a pár soros közleményt a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője küldte lapunknak. Miután felhívtuk, Molnár Krisztina elmondta, hogy nem ez volt az első ilyen esetük, amióta tombol a kánikula.

Csak az elmúlt néhány napban az említetten kívül négy szén-monoxiddal kapcsolatos jelzés érkezett a szegedi főügyeletre. A tűzoltók az összes helyszínen kimutatták a gázt, de szerencsére mindenhol volt CO-érzékelő, így senkinek sem esett baja.

Molnár Krisztina szerint a nagy hőségben azért nő a szén-monoxid miatti riasztások száma, mert a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre. Ezért fontos még nyáron is egy szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak.

Minél melegebb a külső levegő hőmérséklete, annál kisebb a nyomáskülönbség, és annál kisebb a kémény huzathatása is.

A szén-monoxid vissza­áramlásának oka lehet a nem megfelelően karbantartott berendezés is. Problémát okozhatnak például a konyhai szagelszívók, a ventilátorok, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Fontos, hogy ezeket a készülékeket, valamint a tüzelő- és fűtőberendezéseket is rendszeresen ellenőriztessük szakemberrel, az esetleges hibás készülékeket pedig a javításig ne használjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában