Helyi közélet

2021.07.10. 15:22

Omlósra főtt a szatymazi birka – Galéria

Pénteken és szombaton tartották az idei Őszibarack Fesztivált. Szatymazon szombaton változatos programok várták a szórakozni vágyókat. A bográcsos birka pörköltfőző versenyt idén is megrendezték. Kirakodóvásár, fogathajtás, szabadtéri kiállítás és hangszersimogató foglalkozás is színesítette a szatymazi programokat.

Munkatársunktól

Szatymaz 2021.07.10. birkapörkölt fõzõ verseny a falunapon fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Frank Yvette [email protected]

A legfontosabb, hogy idén egyáltalán van rendezvényünk, mert tavaly a vírushelyzet miatt nem tudtuk megrendezni. Születésnapot ünneplünk, 1950-ben lett önálló település Szatymaz, tavaly voltunk 70 évesek. A tavalyi ünneplés helyett most a hetven pluszos születésnapunkat ünnepeljük – mondta lapunknak Barna Károly polgármester, hozzátette, a helyi gazdakör 1901-ben alakult, és idén 30 éves az egyházi kórus, így tényleg bővelkedünk évfordulókban.

Az idei barackfesztiválon ismét megrendezték a birkapörkölt főző versenyt, ottjártunkkor több bográcsba is föltették már a magyaros ételt.

Nem lesz faggyús

– A birka legyen legalább 3-4 éves, amit kell, azt tényleg bele kell rakni a pörköltbe. Szereti a birka a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a gulyáskrém, a só, a bors és a köménymag sem hiányozhat az ételből. A legfontosabb, hogy szívvel-lélekkel kell elkészíteni – mondta Rácz László, Aranydiplomás Amatőr Királyi Szakács címmel büszkélkedő, többszörös győztes. Laci bácsi szerint a kisteleki birka mintegy 3-4 óra alatt puhára fő, a férfi hangsúlyozta, hogy nem szabad siettetni, otthon is mindig ennyi ideig főzi.

 

Megtudtuk, hogy fakanállal kavarni csak az elején lehet, később tilos, mert összetörik a hús. A nagyobb csontokat ugyanebből az okból ki kell venni a bográcsból. Az idős mester azt is elárulta, hogyan kell zsírmentesen főzni a birkapörköltet.

– Jól le kell szedni a faggyút. Amikor a pörkölt háromnegyed főzésben van, akkor lejjebb veszem a tüzet, fölemelem a bográcsot és kevés hideg vízzel lelocsolom. Ekkor a faggyú kicsapódik belőle, és le tudom merni róla. Vörös bor vagy rozé illik legjobban a birkához.

– Hagyma nélkül magyar ember nem főz. Nem szabad kispórolni a pörköltből a vöröshagymát. Mellette az is fontos, hogy elég apróra daraboljuk mielőtt beletesszük a bográcsba – mesélte Bosnyák Mária, aki Zenta környékéről költözött Szatymazra. Az asszony Laci bácsihoz hasonlóan a szív meg a lélek fontosságát hangsúlyozta a birkapörkölt megfőzésekor.

A nyárfa árnyékában

Akik szombaton közvetlenebb kapcsolatokra vágytak, azokra is gondoltak Szatymazon. Egy óriás nyárfa alatt a gyerekek kipróbálhattak különféle hangszereket, a nap folyamán hangszer bemutatót és kisebb koncerteket is tartottak.

– Ez a Fesztivál a nyár alatt programunk „fesztivál a fesztiválban”, kötetlen zenélgetés, hangszer simogató, tartalmas szórakozás. Akad itt csillámtetoválás ősmagyar motívumokkal, azaz hagyományőrzés a korszellem jegyében. A nagy nyárfa törzskerülete 484 centiméter, várjuk, hogy elérje az öt méteres vastagságot, mert akkor bekerülhet a dendrománia.hu nevű hazai óriásfa listába – mesélte Kémeri Attila szervező.

Minden korosztály fontos

– Mindenkit megviselt a vírushelyzet. Reméljük, hogy egy kicsit meg tudjuk mozgatni a falu lakosságát, hiányzott, hogy nem találkozhattunk hosszú ideig. Tegnap is sokan kint voltak, nagy élmény volt a két falunap között született szatymazi apróságok köszöntése. Két év 85 újszülöttjét köszöntöttük, felemelő érzés volt látni a rengeteg kisbabát és édesanyát, akik együtt örültek és ünnepeltek velünk – fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában